Ελλάδα

Τσιόδρας: Αισιόδοξος για νέο εμβόλιο στις ΗΠΑ – Πώς δοκιμάστηκε και τι αποτελέσματα έφερε (video)

15 νέα κρούσματα κορονοϊού και 2.678 συνολικά στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ένας νέος θάνατος, 148 συνολικά και 33 διασωληνωμένοι. "Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς. Απίθανο να υπήρχε πολύ πριν το τέλος του 2019". Όλα όσα είπε για το ελπιδοφόρο εμβόλιο.

Για μια ακόμη μέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας και ενημερώνει για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Η Ελλάδα διανύει την πρώτη εβδομάδα της… απελευθέρωσης από τα μέτρα περιορισμού, με τις Αρχές να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εικόνες με τις γεμάτες πλατείες και να στέλνουν μηνύματα αυτοσυγκράτησης ώστε να αποφύγουμε μια πιθανή νέα έξαρση του ιού.

Νέα κρούσματα και θάνατοι

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 2.678 συνολικά, με το 56% να αφορά σε άνδρες.

Υπάρχει ένας ακόμη καταγεγραμμένος θάνατος και συνολικά 148 στην Ελλάδα.

603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες).

Το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

85 συμπολίτες μας έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

Αναλυτικά τόνισε: “Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”.

Τσιόδρας: «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές»

Για το εμβόλιο της γρίπης και κατά πόσο έχει μειώσει τον συνολικό αριθμό θανάτων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας ότι εξαιτίας του εμβολιασμού απέναντι σε πολλές ασθένειες, θρηνούμε θύματα λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει.

Πότε… ήρθε ο κορονοϊός;

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι “πολύ απίθανο” να κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στον κόσμο για πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.

Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

“Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων. Δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές. Αυτές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο”, τόνισε.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα