Μόλις τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας και συνολικά 2.853 ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Δύο ακόμα θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες. "Καμπανάκι" για μπαρ, πλοία και θέρετρα. Τι έδειξε πείραμα σε πιθήκους για το αν... ξανακολλάμε τον ιό. Δείτε σε βίντεο όλα όσα είπε ο καθηγητής.
Σήμερα, Πέμπτη 21.05.2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει ζωντανά, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα.
Το… δίδυμο Τσιόδρας – Χαρδαλιάς μιλά από το υπουργείο Υγείας μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό, με το φετινό καλοκαίρι να μην θυμίζει σε τίποτα τα όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 3 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας και συνολικά 2.853.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
“Ανακοινώνονται 3 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.853 εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Click4more: Χαρδαλιάς: Μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη θετικό σε 21 πτήσεις από το εξωτερικό
21 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 8 (38%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 168 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα”.
Τι είπε ο Τσιόδρας για τα παιδιά
“Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών”, είπε ο καθηγητής.
Και συνέχισε: “Οι κορονοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.
Click4more: Κολασμένη γιατρός μόνο με τα εσώρουχα σε πτέρυγα κορονοϊού στην Ρωσία (pics)
Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.
Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.
Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας”.
Έρευνα ελπίδας – “Κολλάει” ξανά κορονοϊό κάποιος που νόσησε;
“Ένα άλλο σημαντικό εύρημα από συναδέλφους στην Βοστώνη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μπορούν να επαναμολυνθούν.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πειραματόζωα, εννέα πιθήκους, τα οποία ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου κι ένα μήνα μετά τους έδωσαν άλλη μια δόση του ιού. Τις επόμενες δύο εβδομάδες διαπίστωσαν γρήγορα μειούμενα επίπεδα του ιού στην μύτη των ζώων και σχεδόν καθόλου στους πνεύμονες.
Όλα τα ζώα γρήγορα εμφάνισαν μετά τη δεύτερη έκθεση στον ιό τα αντισώματα στο αίμα τους, όπως συμβαίνει όταν έχουμε περάσει μια ίωση. Αναπτύσσουμε αντισώματα και δεν ξαναασθενούμε από την ίδια ίωση εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Δηλαδή αφού τον περάσαμε τον ιό, δεν αρρωσταίνουμε ξανά. Η άμυνα του οργανισμού μας τον καταπολεμά. Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και την έρευνα για ένα κατάλληλο εμβόλιο”, συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δείτε το βίντεο
Το “καμπανάκι” για μπαρ, πλοία και θέρετρα
“Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας”, επισήμανε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.
Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν σε αυτά τα μέρη.
Δείτε ζωντανά όσα λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας
Περισσότερα σε λίγο…