Ελλάδα

Τσιόδρας για κορονοϊό: Αν χαλαρώσουμε, θα επιτεθεί ξανά με μανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα συστήνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο Λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορoνοϊό Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφού πρώτα ανέφερε όλα τα στοιχεία από τα κρούσματα και του κορονοϊού στην Ελλάδα και τον κόσμο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον “αόρατο” εχθρό και τη μάχη που δεν πρέπει να χάσουμε…

Για μία ακόμη φορά, προσπάθησε να εφησυχάσει τους Έλληνες πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να επιστήσει την προσοχή τους, καθώς παρά τα αυξημένα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κίνδυνος είναι εδώ. Όπως σημειώνουν όλο αυτό το διάστημα οι επιστήμονες, μπορεί να έχει μπει η χώρα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες στο… ψυγείο, έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, αλλά αντιθέτως, ενδέχεται να γίνουν και πιο αυστηρά.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, το πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στην πανδημία, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Δε νομίζω ότι οι Ιταλοί αψήφησαν, αλλά όταν δε σε αγγίζει κάτι, και είδα αναφορές σήμερα από περιοχές των Η.Π.Α. όπου δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας, και εμείς μετά μπορεί να τον μεταδώσουμε σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυξημένου κινδύνου ομάδες.

Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό νομίζω συμβαίνει στην Ιταλία και αυτό είδαμε στην Ιταλία, από περιοχές στις οποίες υπήρχε πάρα πολύ υψηλή μετάδοση, επεκτάθηκε προς στις νότιες περιοχές.

Και φυσικά οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος. Για αυτό και τα μέτρα βλέπετε όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε στα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο καιρό κάνει ο οργανισμός να καθαρίσει πλήρως μετά από τον ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας απάντησε μεταξύ άλλων: “Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

“Πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας. Είναι ένας ιός ο οποίος βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, Ιταλία, Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ακούω το τελευταίο 48ωρο, υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια και να φεύγουν ήδη και από τις 7 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής.

Και νομίζω σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες. Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα πολεμάται μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο. Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα  υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον”, κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα