Ελλάδα

Τσιόδρας: Γιατί είναι αισιόδοξος για το εμβόλιο του κορονοϊού και τι τον ανησυχεί

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε επιστημονικά στις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και προσπάθειες για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου ενάντια στον COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισής του για τη νέα σεζόν στην τακτική ενημέρωση του κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής παθολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας, δήλωσε αισιόδοξος για την κυκλοφορία του εμβολίου σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021 “για ολόκληρο τον κόσμο”, όπως είπε, ενώ επισήμανε, ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητά του.

Click4more: Κορονοϊός: “Κλειδί” η διασπορά το φθινόπωρο – Ανησυχία για τις δομές φιλοξενίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αισιοδοξούν για την οριστική νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό. Όμως, δήλωσε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται γύρω από την παραγωγή του εμβολίου:

“Έχει αρχίσει το εμβόλιο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κι αυτό με ενοχλεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας”.

Τσιόδρας: Μέχρι να έχουμε εμβόλιο πρέπει να ζούμε χωρίς εμβόλιο

Σχολιάζοντας τη δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, ότι “Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία covid-19 χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown”, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ανησυχούμε μήπως τελικά δεν υπάρξει εμβόλιο, αλλά ότι μέχρι να υπάρξει πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτό:

“Ο Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε σ’ αυτή τη στρατηγική ακριβώς γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο αυτήν την εποχή, όχι γιατί δεν περιμένει – όπως όλοι μας – ένα εμβόλιο. Είπε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο γιατί δεν έχουμε εμβόλιο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εμβόλιο μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Δεν αναιρεί η δήλωση την ελπίδα μας για το εμβόλιο”, ανέφερε.

Click4more: Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά και πάλι για την Αττική – Πως κατανέμονται τα κρούσματα

Εξήγησε ότι το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο, καθώς αφορά διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 177 ερευνητικές προσπάθειες παγκοσμίως, και μόλις 9 που βρίσκονται στη φάση 3, δηλαδή στη φάση των δοκιμών σε χιλιάδες ανθρώπους, σε εξομοίωση συνθηκών πανδημίας.

 

“Αυτό που γίνεται τώρα αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε 30.000 άτομα, σε συνθήκες επιδημίας είναι. Γιατί πρέπει να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού. Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί οι μελέτες φάσης 1 και 2 σε τουλάχιστον 7 από αυτά τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες μελέτες φάσης 3 έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση -και σε κάποια από αυτά ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση- στα Τ-λεμφοκύτταρα”,τόνισε.

 Το μυστικό του γιατί δεν νοσούν σοβαρά τα παιδιά είναι “κλειδί” για την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου

Έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον επιστήμονα, ότι η υψηλή προστασία που εμφανίζουν τα μικρά τα παιδιά απέναντι στον νέο κορονοϊό, μπορεί να να οφείλεται στην ανοσία που ενδεχομένως έχουν αναπτύξει, με την έκθεσή τους σε παρεμφερείς κορονοϊούς, οι οποίοι έχουν αυξήσει το επίπεδο της κυττατικής ανοσίας τους.

Click4more: Κορονοϊός: Άνδρας στην Ξάνθη βρέθηκε ξανά θετικός μετά από 4 μήνες

“Η απόκριση των εμβολίων ήταν πολύ ικανοποιητική στα Τ-λεμφοκύτταρα. Και η κυττατική ανοσία έχει μεγάλη σημασία απ’ ότι φαίνεται γι’ αυτόν τον ιό. Τόσο μεγάλη σημασία που πιστεύουν ότι κάποια από τα παιδιά, που έχουν εκτεθεί ενδεχομένως σε κάποια ξαδελφάκια κορονοϊούς, λόγω ότι τα παιδιά κρυολογούν περισσότερο τον χειμώνα, έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σ’ αυτόν τον κορονοϊό και γι’ αυτό τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά, όπως π.χ. στη γρίπη.Έχω την ελπίδα, λοιπόν, ότι θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο”.

Τσιόδρας: Ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες από 1 δόσεις

Αβεβαιότητα υπάρχει σχετικά με τον εάν τα εμβόλια αυτά θα έχουν μακράς διάρκειας ανοσία. Ενδεχομένως να χρειάζεται επαναληπτική δόση μετά από μερικούς μήνες, όπως τα εμβόλια της γρίπης, και ίσως ετήσια επανάληψη του εμβολιασμού, αναφέρει ο καθηγητής.

Συμπληρώνει δε, ότι τα περιστατικά επαναμολύνσεων δείχνουν, ωστόσο, ότι η ανοσία οδηγεί σε μικρότερης έντασης συμπτώματα: “Ενδεχομένως θα δούμε κάποιο εμβόλιο που θα έχει δύο δόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο.

Click4more: Αμετανόητος ο 26χρονος με κορονοϊό που «το έσκασε» από τον Ευαγγελισμό – Τι είπε στο Live News

Και φαίνεται από τα δεδομένα ανοσίας και από τα δεδομένα των επαναλοιμώξεων που ακούσατε τις τελευταίες μέρες, 2 – 3 περιστατικά, ότι πιθανώς να ισχύει. Βέβαια όλα αυτά τα δύο τρία περιστατικά που επαναμολύνθηκαν δεν είχαν σοβαρή εικόνα της νόσου.

Που αυτό δείχνει κάτι…για την άμυνα του οργανισμού. Ότι ο οργανισμός αυτών των ανθρώπων ανταποκρίθηκε κατά κάποιον τρόπο στην πρώτη λοίμωξη, τώρα τη δεύτερη την περνάνε πολύ ελαφρά, έως και ασυμπτωματικά” καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα