Ελλάδα

Τσιόδρας: «Καμπανάκι» για το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά που… θυμίζει τη νόσο Kawasaki

Τι είναι το φλεγμονώδες σύνδρομο που έχει εντοπιστεί σε μικρά παιδιά και προκαλεί συναγερμό σε όλο τον κόσμο. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki και η ανησυχία στην χώρα μας. Όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα.

Αυξημένη εγρήγορση υπάρχει και στη χώρα μας σχετικά με το φλεγμονώδες σύνδρομο που έχει εντοπιστεί σε παιδιά -κάποια από αυτά θετικά στον ιό COVID-19- και έχει συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki, κάτι για το οποίο μίλησε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 6 ετών με πυρετό και εξάνθημα και προκαλεί προβλήματα στην καρδιά.

Click4more: Συναγερμός σε Αττικόν και Ιπποκράτειο για δυο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Ένα παρόμοιο περιστατικό σε παιδί εντοπίστηκε και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό στην χώρα μας, το σύνδρομο έχει θορυβήσει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας πιθανής συσχέτισής του με τη νόσο του κορονοϊού, αν και τα περιστατικά είναι σπάνια. Γι’ αυτό υπάρχει alert και αυξημένη εργήγορση και στους Έλληνες επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχει θεραπεία, όπως είπε.

Τι λέει ο Τσιόδρας για το φλεγμονώδες σύνδρομο που… θυμίζει νόσο Kawasaki

“Είναι σπάνιο σύνδρομο. Η συσχέτισή του με τον ιό μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί 100% γι’ αυτό το ψάχνουν, αλλά καταλαβαίνεις όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αυτή τη στιγμή -60.000 ας πούμε κατά μέσο όρο στην Ευρώπη και άλλα τόσα στην Αμερική- κάποια θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδεις επιπλοκές, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει allert και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Μάλιστα άκουσα σήμερα για ένα τέτοιο παρόμοιο περιστατικό στη Βόρειο Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για την παρουσία του νέου κορονοϊού”.

Click4more: Τσιόδρας: Αισιόδοξος για νέο εμβόλιο στις ΗΠΑ – Πώς δοκιμάστηκε και τι αποτελέσματα έφερε (video)

Ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το θέμα έχει απασχολήσει και τους έλληνες παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και υπάρχει alert και επαγρύπνηση και στη χώρα μας. Ως προς το, εάν αυτά τα περιστατικά σε παιδιά που έχουν εμφανιστεί στο εξωτερικό, προκαλούν ανησυχία για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός, καθώς όπως είπε, αυξημένα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως σε χώρες με μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ η Ελλάδα απέχει από τέτοιες καταστάσεις.

“Δεν προβληματίζει γιατί εξακολουθεί να είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε εάν είχαμε μια τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα και ευτυχώς δεν είχαμε και ευτυχώς αποφύγαμε τέτοια φαινόμενα. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας, αλλά και είναι κάτι που το παρακολουθούμε στενά”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το φλεγμονώδες σύνδρομο και τη νόσο Kawasaki

“Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται”

Την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο εξέφρασε επίσης ο Σ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές». Αναφερόμενος σε μελέτες στις ΗΠΑ είπε πως «ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003».

Click4more: Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση, ούτε μαγκιά τα πάρτι στις πλατείες – Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία

Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, ο κος Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να πούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και στον κορονοϊό». Αναφερόμενος σε άλλη ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 200 μεταλλάξεις σε 7.500 άτομα που οδήγησαν σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Απαριθμώντας τα ο κος Τσιόδρας είπε: «πρώτον, το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού έγινε σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφόρησε περισσότερο ο ιός. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των ασθενών 0. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά σημεία εισόδου και είχαμε πολλούς ασθενείς 0».

“Απίθανο να υπήρχε ο κορονοϊός πριν το τέλος του 2019”

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα όπως είπε «η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού».

Click4more: Κορονοϊός: Ανατροπή! Από αυτό το ζώο μεταδόθηκε μάλλον – Το κομμάτι του “παζλ” που λείπει

«Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. Άρα είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου και πάντως σίγουρα λιγότερο από ό,τι ο ιός της γρίπης. Τέταρτον, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων», κατέληξε ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίου.

Δείτε όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα