Site icon NewsIT
23:40 | 30.04.20

Τσιόδρας: Ξεκινούν τα τεστ κορονοϊού σε ασυμπτωματικούς φορείς – Οι ελπίδες από δύο νέα φάρμακα

Τσιόδρας
Newsit Newsroom

Επεκτείνονται και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς τα μοριακά τεστ με βάση τα νέα κριτήρια μοριακού διαγνωστικού ελέγχου. Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η ανάλυση και τα νέα φάρμακα για τον κορονοϊό.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι νέες αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, τα οποία πλέον επεκτείνονται και σε ασυμπτωματικούς φορείς, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Επιτροπής, μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού συστήνεται κατά την κρίση του θεράποντος γιατρού, σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, συμβατά με τη νέα νόσο του ιού SARS-CoV-2.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασθενών με συμπτώματα, στους οποίους θα γίνεται μοριακό τεστ

Ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα δίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:

– Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται ή χρειάζονται νοσηλεία
– Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο
– Προσωπικό υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και να υπάρχει διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών

Click4more: Ξέσπασε ο Τσιόδρας για τον… πόλεμο της μάσκας – «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα»

– Φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, π.χ. δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, δομές Αστέγων, Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, όπως φυλακές, στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας
– Προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους
– Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ασθενών ΧΩΡΙΣ συμπτώματα, στους οποίους θα γίνεται το μοριακό τεστ

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα, αυτή θα γίνεται με προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

– Προσωπικό και φιλοξενούμενοι κλειστών δομών
– Άτομα που πρέπει να εισαχθουν για νοσηλεία, ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας σε κλινικές, ή τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης
– Εγκύους που εισάγονται για τοκετό
– Φιλοξενούμενους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισρροές κρουσμάτων

Αναζητούνται αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση της ανοσίας στον πληθυσμό

Ως προς τα περίφημα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να αποδείξουν την ανοσία που μπορεί να έχει ένα άτομο που νόσησε και ξεπέρασε τη νόσο COVID-19, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αξιόπιστα τεστ και τόνισε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τη διάγνωση της νόσου COVID-19 θα χρησιμοποιούνται μόνο τα μοριακά τεστ.

Click4more: Κεραμέως στο Live News: «Με μια απλή δήλωση δεν θα μετράνε οι απουσίες των μαθητών»

“Σχετικά με την ενεργητική διαδικασια ανίχνευσης αντισωμάτων, αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο, αυτή τη στιγμή. Για την επιδημιολογική καταγραφή της επιδημίας στη χώρα, θα υλοποιηθεί μεγάλο πρόγραμμα και φυσικά στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία προσωπικού υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως οι υγειονομικοί. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη εκεί. Γιατί το πιο σημαντικό είναι τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεστ, ώστε να πληρούνται τα κύρια κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η επιτροπή μας”, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τα τεστ αντισωμάτων, από μελέτη Κινέζων επιστημόνων τα οποία δημοσιεύθηκαν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Αυτά τα τεστ, όπως ανέφερε ο καθηγητής, έδειξαν στους συμμετέχοντες 100% θετικότητα για IgG αντισώματα, τα οποία είναι τα αντισώματα που αποδεικνύουν την ανοσία.

Τσιόδρας: Δύο νέες θεραπείες γεννούν ελπίδες

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε δύο νέες θεραπείες, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

“Ανακοινώθηκαν προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται για τη θεραπεία της νόσου, σε μελέτη με περισσότερους από 1.000 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα”.

Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε 3 εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά στους υποδοχείς, δηλαδή την “πόρτα” που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, φάνηκε – σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ότι εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα.

Δείτε όσα είπε ο κ. Τσιόδρας για τον κορονοϊό

*Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version