10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2770 συνολικά ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 156 συνολικά οι νεκροί και 24 διασωληνωμένοι. «Ο ιός δεν αποκλείεται να γίνει ενδημικός, δηλαδή να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς να έχει εισαχθεί στην χώρα».
Σήμερα, Πέμπτη 14.05.2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται ξανά στις… επάλξεις για ενημέρωση σχετικά με το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το δίδυμο Τσιόδρας – Χαρδαλιάς θα ενημερώνει ζωντανά μόνο τις Τρίτες, τις Πέμπτες και τις Κυριακές, εκτός φυσικά αν υπάρξει ανάγκη για έκτακτη ενημέρωση.
Click4more: Παραλίες «υγειονομικές βόμβες»! Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Live News αποκαλύπτει το όργιο αυθαιρεσίας
Σήμερα, λοιπόν, η ενημέρωση γίνεται ζωντανά, την ώρα που η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στο να κυλήσουν όλα ομαλά το ερχόμενο σαββατοκύριακο που ο καιρός… θα θυμίζει Ιούλιο και οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον ιό, ανακοίνωσε πως υπάρχουν 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και 2770 συνολικά.
Όλα τα στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
Αναλυτικά τόνισε πως “ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2770, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα”.
Ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως είναι κάτω από 0,05% του πληθυσμού στην Ελλάδα
Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε « εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού».
Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.
«Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 εως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».
Τσιόδρας: «Μπορεί να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός και να μην εξαφανιστεί ούτε μετά το εμβόλιο»!
Μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον ιό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του ΠΟΥ σχετικά με το πότε και… αν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός (σ.σ. πιο συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε πως ίσως ο ιός να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας).
Και εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός: “Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της Γης έναντι του κορονοϊού, μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι“, σημείωσε.
Και συνέχισε: “Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και πολλές λεπτομέρειες. Ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Δηλαδή να συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σε όλους μας γνωστό πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα, είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας”, τόνισε ακόμα.
Γιατί ο ΠΟΥ χτυπά καμπανάκι;
Αυτή η αναφορά από τον ΠΟΥ προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Πρώτον, την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε κι άλλα που αδικούν την επιστημονική λογική.
Δεύτερον, αναδεικνύονται συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στην στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος. Συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής.
Το τρίτο, που πηγάζει από τα δύο πρώτα και οδήγησε στις ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αφορά την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου, σε πολλές και διαφορετικές χώρες, την ώρα που όλοι προσπαθούν σιγά – σιγά να επανέλθουν σε μερική κανονικότητα και να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα. Στο Γουχάν θα κάνουν μαζικούς επανελέγχους λόγω εμφάνισης έξι κρουσμάτων”.\
Δύσκολη η συζήτηση για τεστ σε τουρίστες. Απαραίτητη η μάσκα στο αεροπλάνο
Ο κος Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανήλθε στο θέμα του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτή τη φάση είναι πιο σωστό να μιλάμε για εσωτερικό τουρισμό. «Πιθανόν να δούμε τις επόμενες μέρες να επιτρέπονται κάποιες χερσαίες διαβάσεις από χώρα σε χώρα, από όμορες χώρες» , προέβλεψε ο κος Τσιόδρας όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ιδίως όταν ταξιδεύουμε να τηρούνται όλοι οι γνωστοί κανόνες απόστασης και υγιεινής.
«Οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι δύσκολη καθώς πρόκειται για ένα ιό που μπορεί τον ελέγξεις μια ή δύο ημέρες πριν ταξιδέψεις αλλά να τον επωάζεις ακριβώς την ώρα που ταξιδεύεις» σχολίασε ο Σ.Τσιόδρας όσον αφορά τα τεστ που θα μπορούσαν να γίνονται πριν κάποιος ταξιδέψει για τις διακοπές του. Ωστόσο όπως είπε γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπορικά ταξίδια. « θα πρέπει να γίνει με ειδικούς κανόνες και ειδικές προβλέψεις. Οι περισσότερες χώρες ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα τους για τουρισμό μέσω αεροπορικών εταιρειών» , επισήμανε και είπε ότι θα προχωρήσουμε σταδιακά.
Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες είπε ότι θα μπορέσουν σιγά σιγά να μεταβούν στα εξοχικά ή στα χωριά τους -όπου θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν- για να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κίνησης και να αποφύγουν αστικά κέντρα που η μετάδοση του ιού είναι συχνότερη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέσα μεταφοράς και τις διαφορετικές συστάσεις για το καθένα ξεχωριστά είπε : « υπάρχουν πρακτικά θέματα που δεν τα έχει λύσει η επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι θα προβλεφθεί κατά κάποιον τρόπο ένας σωστός τρόπος λειτουργίας του κλιματισμού στα αεροπλάνα και φυσικά θα μπορεί να ευνοείται η αραίωση των καθισμάτων όπου μπορεί να γίνεται , όπως στα πλοία ή στα λεωφορεία γιατί εκεί είναι εφικτό.
Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ικανή πληρότητα». Ο κος Τσιόδρας παρατήρησε ότι είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος είπε ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και κατέληξε « δεν είναι αντίπαλοι. Η Υγεία υπερέχει αυτή τη στιγμή και η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η δημόσια υγεία.»
Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.