Πέμπτη, 10 Οκτ.
25oC Αθήνα

Τυφώνας Μίλτον: Μπορεί να γίνει «Φλόριντα» η Μεσόγειος; Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ακραίο φαινόμενο

Τυφώνας Μίλτον: Μπορεί να γίνει «Φλόριντα» η Μεσόγειος; Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ακραίο φαινόμενο
ΦΩΤΟ REUTERS/Marco Bello

Ο τυφώνας Μίλτον προκαλεί βιβλικές καταστροφές στη Φλόριντα. Υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας;

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει με μανία τη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες της να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης.

Την ίδια ώρα, ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες.

Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Μίλτον στις ΗΠΑ:

«Με αφορμή τον «Milton»…

– Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

– Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

– Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

– Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

– Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

Ο τυφώνας Μίλτον διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, σφυροκοπώντας την Πέμπτη (10.10.2024) όλη την ακτογραμμή της Φλόριντα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι, τουλάχιστον 10 νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις