- Πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία - Οι υποψήφιοι πάτωσαν στα μαθηματικά και είχαν κακές επιδόσεις σε φυσική, ιστορία και αρχαία - Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη των αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των Πανελλαδικών - Τι εκτιμά για το Νewsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης
Η αγωνία των παιδιών που έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις είναι μεγάλη.
Όπως δήλωσε στο Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης “οι βάσεις εξαρτώνται από 3 παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο αριθμος των εισακτέων, πόσες θέσεις δηλαδή διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Ο αριθμός είναι ακόμη άγνωστος, η καθυστέρηση είναι μεγάλη, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία των Πανελλαδικών. Ποτε εως τώρα δεν είχαν φτάσει να τελειώσουν οι Πανελλαδικές και μετά να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων. Αρα ο πρώτος παράγοντας είναι απροσδιόριστος.
Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τις βάσεις είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Για αυτές ακόμη δεν έχουμε τα επίσημα στατιστικά που θα μας δώσουν πλήρη εικόνα.
Εχουμε όμως μια πρώτη εκτίμηση από τα βαθμολογικά κέντρα σύμφωνα με την οποία μιλάμε για μεγάλη σφαγή στα μαθηματικά κατεύθυνσης και γενικής παιδείας, για προβλήματα στη Φυσική και για χειρότερες επιδόσεις και στα αρχαία και στην ιστορία σε σχέση με πέρυσι.
Ο τρίτος παράγοντας που διαμορφώνει τις βάσεις είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων. Αυτός ο παράγοντας είναι άγνωστος, δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε και αυτός ειναι που δημιουργεί και τις εκπλήξεις κάθε χρόνο” εξηγεί ο κύριος Στρατηγάκης.
ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σε σχέση με τη διαμόρφωση των βάσεων μπορούμε να πούμε οτι στο 2ο και στο 4ο πεδίο που έχουμε βασικά μαθήματα τα μαθηματικά και τη φυσική οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι. Τα μόρια που θα συγκεντρώσουν είναι πολύ λιγότερα και άρα περιμένουμε να έχουμε μεγάλη πτώση των βάσεων εαν διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εισακτέων. Το 2ο πεδίο συμπεριλαμβάνει τις θετικές επιστήμες δηλαδή μαθηματικους, φυσικούς, χημικούς κλπ. Το 4ο πεδίο περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες, δηλαδή τους μηχανικούς Υ/Η, τους μηχανολόγους, τους χημικούς μηχανικούς κλπ.
Μικρότερη πτώση θα έχουμε στο 3ο πεδίο και στο 1ο πεδίο ενώ πτώση θα έχουμε και στο 5ο πεδίο γιατί εκεί τα μαθηματικά γενικής παιδείας δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες στους υποψηφίους και έχουμε και εκεί χαμηλές επιδόσεις. Το 3ο πεδίο περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας, δηλαδή γιατρούς, βιολόγους, νοσηλευτές κλπ. Το 1ο πεδίο περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές – νομικές και κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή φιλόλογους, δικηγορους, παιδαγωγούς κλπ. Το 5ο πεδίο περιλαμβάνει της επιστήμες οικονομίας και διοίηκησης, δηλαδή τους οικονομολόγους και όσους σπουδάζουν χρηματοοικονομικά, οργάνωση και δοίηκηση επιχειρήσεων κλπ.
“Η εικόνα που έχουμε λοιπόν είναι οτι θα έχουμε παντού πτώση με την επιφύλαξη οτι ο αριθμός των εισακτέων δε θα μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά” είπε τέλος ο εκπαιδευτικός ερευνητής.
Ακούστε τη δήλωσή του στο NewsIt…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βάσεις 2013: «Χαμηλώνουν» οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Πανελλήνιες 2013: Μόρια: Που ανεβαίνουν οι βάσεις – Υπολογισμοί
Επιτροπή Εξετάσεων: Όλα τα θέματα των πανελλαδικών ήταν εντός ύλης
Aποκαλύφθηκε παράνομο ιδιωτικό σχολείο στο Ελληνικό – Τι θα γίνει με τους μαθητές