Ο Ζουλιέν δραπέτευσε από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011. Όταν έφτασε στην Ελλάδα δεν μιλούσε καν ελληνικά. Ήταν μόνος σε μια ξένη χώρα και το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να πάει σχολείο. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, έμαθε πως πέρασε στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά.
Η χαρά του, ήταν απερίγραπτη. Όπως η χαρά και η περηφάνια των ανθρώπων που του στάθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κόνιτσας όπου πήγε ο Ζουλιέν Μακαλού. Ο Ζουλιέν είναι ένας καταπληκτικός μαθητής και άνθρωπος λέει στο NewsIt ο Στέφανος Καρασάββας, διευθυντής του σχολείου του Ζουλιέν.
Ο κ. Καρασάββας μιλά με τα καλύτερα λόγια για το ήθος και τη συμπεριφορά του Ζουλιέν και δεν κρύβει το θαυμασμό του τόσο για τις σχολικές του επιδόσεις όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής. «Επιμελέστατος στα μαθήματά του. Διψούσε για γνώση. Είχε δώσει το παν για να αντλήσει τα περισσότερα από το διδακτικό προσωπικό. Είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος γιατί έχει περάσει τόσα και παρόλα αυτά δεν του έχει φύγει το χαμόγελο από τα χείλη», επισημαίνει ο κ. Καρασάββας και κάνει λόγο για ένα παιδί με πίστη στο Θεό που έχαιρε της εκτίμησης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα, περιγράφει τις κακουχίες τις οποίες αντιμετώπισε ο Ζουλιέν ζώντας στο κέντρο μεταναστών στην Κόνιτσα εξαιτίας της φτώχειας αλλά και του θρησκεύματός του. «Υπήρχαν κάποια προβλήματα με τους Μουσουλμάνους μετανάστες επειδή ήταν Χριστιανός και διάβαζε την Καινή Διαθήκη», αποκαλύπτει ο διευθυντής του σχολείου. Τέλος, ο κ. Καρασάββας απευθύνει έκκληση στην πολιτεία προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το διαβατήριο του Ζουλιέν ώστε να μπορέσει ο Αφρικανός μαθητής να λάβει την υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Γαλλίας και να ξεκινήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Ακούστε όλα όσα είπε στο NewsIT ο κύριος Ξαρασάββας: