Αν και η επαγγελματική αποκατάσταση στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι δύσκολη, οι παιδαγωγικές σχολές ήταν εκείνες που είχαν την περισσότερη ζήτηση φέτος.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες, Τετάρτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104.9 fm» εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός αυτό.
«Ναι μεν υπάρχουν ανάγκες στην εκπαίδευση αναμφισβήτητα, όμως, έχουμε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Άρα αυτό το στοιχείο τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να εστιάσουμε στο χάσμα που υπάρχει σήμερα, αφενός μεταξύ εκπαίδευσης και αφετέρου μεταξύ πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας», τόνισε.
Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση
1. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 19.999 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 623 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
2. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ιωάννινα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 19.479 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 153 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
3. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Βόλος), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 18.692 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 156 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
4. Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Ιωάννινα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 18.075 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 164 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
5. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αθήνα), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 16.894 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 797 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
6. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 16.848 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 49 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
7. Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Βόλος), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 16.831 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 117 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
8. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο), Πανεπιστήμιο Κρήτης: 16.655 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 149 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
9. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αλεξανδρούπολη), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 16.606 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 102 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
10. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρόδος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 16.240 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 90 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
Στον αντίποδα διαπιστώνει κανείς ότι βρίσκονται οι ξένες φιλολογίες και τα τμήματα μουσικών σπουδών. Έτσι, αναλυτικά, τα τμήματα με τις λιγότερες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό:
1. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ: 234 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 87 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
2. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 238 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 69 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
3. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 387 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 40 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
4. Σχολή Ικάρων: 425 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 144 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
5. Μουσικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 428 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 69 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
6. Μουσικών Σπουδών (Αθήνα), ΕΚΠΑ: 435 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 133 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
7. Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ: 474 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 84 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
8. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 478 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 99 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
9. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Κέρκυρα), Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 502 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 147 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
10. Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ: 512 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 119 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τους υποψηφίων των Γενικών Λυκείων, ημερησίων και εσπερινών.
Όσον αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι προτιμήσεις είναι ανομοιογενείς, ωστόσο στις πρώτες πέντε θέσεις «φιγουράρουν» τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Αναλυτικότερα, τα τμήματα με τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ, έχουν ως εξής:
1. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: 2.995 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 121 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
2. Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Ψαχνά Ευβοίας), ΕΚΠΑ: 2.509 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 38 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
[read4more]
3. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 2.484 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 19 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
4. Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 2.375 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 34 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
5. Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: 2.362 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 74 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
Στον αντίποδα, οι σχολές με τις λιγότερες προτιμήσεις από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ αφορούν μουσικές σπουδές:
1. Μουσικών Σπουδών (Αθήνα), ΕΚΠΑ: 20 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 4 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
2. Μουσικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 21 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 2 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
3. Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα), Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 56 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 8 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
4. Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 57 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 24 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
5. Μουσικών Σπουδών (‘Αρτα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 58 υποψήφιοι το προτίμησαν συνολικά, 11 εκ των οποίων το δήλωσαν πρώτο σε προτίμηση.
Οι πρώτες προτιμήσεις
Τα τμήματα που επέλεξαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ως 1η προτίμηση στο μηχανογραφικό τους φέτος δεν αποτελούν έκπληξη: Πρώτη η Ιατρική Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 2.475 υποψηφίους να τη δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση, δεύτερη η Νομική Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 1.791 πρώτες προτιμήσεις, τρίτο το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 1.619, τέταρτη η Ψυχολογία Αθηνών (ΕΚΠΑ) με 1.495 και πέμπτη η Ιατρική Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με 1.316.
Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι σχολές με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις είναι: Η Σχολή Πλοιάρχων και η Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, με 475 και 305 υποψηφίους αντίστοιχα να τις δηλώνουν πρώτες, στη συνέχεια, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Θεσσαλονίκη) του ΑΠΘ, με 198 πρώτες προτιμήσεις, το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Αιγάλεω) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 194 και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με 180 πρώτες προτιμήσεις.
Οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας
Όπως είχε εξαγγελθεί ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης.
Ήδη, από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει επαναφέρει το ζήτημα της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της «κατάργησης» των «αιωνίων φοιτητών».
Μάλιστα, μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104.9 fm», η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα υπάρξει «κατάργηση» των αιώνιων φοιτητών, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. «Αυτούς που εφεξής, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα μπαίνουν σε πανεπιστήμιο θα ισχύει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών. Και εδώ έχουμε μια στρέβλωση ελληνική -μετά το άσυλο και αυτή είναι μια στρέβλωση ελληνική- όμως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη φοιτητές και, βεβαίως, θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας. Πάντως, το γενικό πλαίσιο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών», είπε σχετικά η υπουργός.
Για τα παραπάνω, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει πίεση χρόνου από πλευράς υπουργείου, ωστόσο, όπως έχει αναφέρει η υπουργός, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.