Ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 27.08.2019, οι βάσεις για τις φετινές Πανελλήνιες και το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων... μόλις ξεκινά. Πού σημειώθηκαν μεγάλες πτώσεις, μεγάλες άνοδοι και... γιατί. Αναλυτικά η εικόνα και στα τέσσερα πεδία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιτυχόντες.
Με πτωτική πορεία κινήθηκαν οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία πλην του τέταρτου. Στις οικονομικές επιστήμες είχαμε σημαντική άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση στην χαμηλόβαθμες.
Αναλυτικά πώς κινήθηκαν οι βάσεις
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηματικός Ερευνητής και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, “ξεκινώντας από το Πρώτο Πεδίο η Νομική είχε πτώση 200 μόρια στην Αθήνα και στην Κομοτηνή που είναι η τελευταία. Η ψυχολογία είχε 2 καινούργια τμήματα φέτος το πιο χαμηλόβαθμο της Φλώρινας είχε 16.640 μόρια, άρα είναι εφικτό το να περάσει κάποιος, στην ψυχολογία είχαμε γενικώς πτώση στις βάσεις και στην Αθήνα γύρω στα 350 μόρια.
[read4more]
Στο δεύτερο πεδίο είχαμε τις σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο πολυτεχνείο που είχαμε άνοδο 74 μόρια στη βάση, ενώ περιμέναμε μικρή πτώση, αυτό έχει να κάνει με την αύξηση της ζήτησης. Κατά τ’ άλλα σε αυτό το πεδίο έχουμε πτωτική πορεία των βάσεων, για παράδειγμα το Μαθηματικό στην Αθήνα έπεσε κατά 500 μόρια και το Μαθηματικό της Καστοριάς έπεσε κάτω από τα 10.000 μόρια, δηλαδή στα 9200 μόρια όπως και της Λαμίας στα 9433 που είναι και τα καινούργια τμήματα φέτος.
Στο τρίτο πεδίο η Ιατρική έκανε τη μεγάλη έκπληξη γιατί η βουτιά της βάσης της ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, είχαμε 305 μόρια πτώση στη βάση της Ιατρικής Αθήνας η οποία βρέθηκε στα 18.724 μόρια αποτελώντας αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων στην χημεία και την φυσική, ενώ το κατώφλι της Ιατρικής βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με 18123 μόρια, εκεί δηλαδή που το είχαμε προβλέψει. Ανάλογη πορεία είχαν και τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής σημειώνοντας πτώση γύρω στα 350 μόρια.
Όσον αφορά στις βάσεις στο τέταρτο πεδίο, η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σημείωσε άνοδο 627 μόρια ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης 518. Είχαμε προβλέψει ότι στις οικονομικές σχολές θα έχουμε σημαντική άνοδο όπως και είχαμε. Στην Πληροφορική Αθήνας είχαμε 458 μόρια άνοδο, της Θεσσαλονίκης 282 και του Πειραιά 490.
Οι χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου όπως η πληροφορική και τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη είχαν 1400 μόρια πτώση”.
Χωρίς… τεράστιες εκπλήξεις οι βάσεις
Συνεχίζοντας, ο κ. Στρατηγάκης τονίζει: “Αυτή είναι γενική εικόνα των βάσεων, δεν είχαμε πάρα πολλές εκπλήξεις, θα μπορούσαμε να πούμε με μια κουβέντα ότι τα καινούργια τμήματα που αναβαθμίστηκαν από ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, όπως στις σχολές Mηχανικών που ήταν και το πρόβλημα, δεν έπεισαν τους υποψήφιους με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλές βάσεις αντίστοιχες με αυτές που είχαν ως ΤΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις που κάναμε για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις στο newsit.gr είχαν μεγάλη επιτυχία, καθώς πετύχαμε 132 τμήματα με απόκλιση μικρότερη του 1%.
Click4more: Φιλόλογος και μαθηματικός με βαθμούς κάτω από 10!
Ακόμα και σε σχολές που πιάσαμε με μεγαλύτερη απόκλιση του 1% και εκεί είχαμε σημαντικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα το Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δίναμε άνοδο γύρω στα 5.000 μόρια, τελικά ανέβηκε 4.200 μόρια.
Για τις πρωτοεμφανιζόμενο σχολές που δεν υπήρχαν βάσεις όπως ήταν η ψυχολογία της Φλώρινας την δίναμε 16.400 και τελικά βγήκε 16.640 πέσαμε δηλαδή αρκετά κοντά και σε τμήματα που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα υπολογίσεις”.
Ακούστε όσα τονίζει ο κ. Στρατηγάκης για τις βάσεις
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.