Ελλάδα

Βάσεις 2019: Οι Βάσεις 2018 για τη σχολή ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ)

ΒΑΣΕΙΣ 2019: ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2018 για τη σχολή ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ). Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η ανακοίνωση για τις Βάσεις 2019. Οι εκτιμήσεις βάσεων 2019 και όσα πρέπει να γνωρίζετε.

ΒΑΣΕΙΣ 2019 – ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2018 για τη σχολή ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ). Τελειώνει η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2019, καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση για τις Βάσεις 2019. Για τη σχολή ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΘΗΝΑ) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι θέσεις εισακτέων ήταν 162. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος εισακτέος είχε 15.682 μόρια, ενώ ο πρώτος εισακτέος είχε 17.854 μόρια. Ωστόσο οι πολλές αλλαγές σε σχολές και τμήματα δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσουν σημαντικά και τις Βάσεις 2019 για την εισαγωγή των υποψήφιων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τις Βάσεις 2019 αναμένεται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, την εβδομάδα από 26 έως 30 Αυγούστου, ενώ θα αναρτηθούν και στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr.

Βάσεις 2019 – Στατιστικά στοιχεία

Πτώση για τις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία µε τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλήνιες 2019. Η ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια της χώρας εμφανίζει γενικότερα απογοητευτική εικόνα για τις ικανότητες των νέων σε βασικά μαθήματα. Τα ποσοστά των γραπτών κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία γενικής παιδείας (64,99%), στα Μαθηματικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%). Εξαίρεση αποτελεί µόνο το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο κάτω από τη βάση έγραψε μικρό ποσοστό, που άγγιξε το 16%.

Φέτος μειώθηκαν και οι αριστούχοι σε όλα τα μαθήματα, εκτός από τη Βιολογία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πτώση των βάσεων ακόμη και στις υψηλόβαθμες σχολές. Το γεγονός που φαίνεται ότι σημάδεψε τη φετινή χρονιά ήταν το βαθμολογικό «βατερλό» στο μάθημα της Χημείας.

Βάσεις 2019 – Εκτιμήσεις

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και των στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, η εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις είναι, πλέον, ασφαλέστερη. Όπως είχε γράψει και το Newsit.gr σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή οι νομικές, οι πολυτεχνικές, οι ιατρικές σχολές, καθώς επίσης και τα κεντρικά τμήματα ψυχολογίας. Από την άλλη, οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται να παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις.

Αναλυτικότερα, για το 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), θα παρουσιάσουν πτώση κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος συγκριτικά με εκείνες των υποψηφίων πέρυσι ήταν χαμηλότερες στα μαθήματα βαρύτητας (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά). «Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα ρετιρέ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας.

Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών, λόγω κακής επίδοσης μεγάλου μέρους των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας, και δη στη Χημεία. «Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18 – 20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας και συμπλήρωσε ότι οι φετινές χαμηλές επιδόσεις και στο μάθημα της Φυσικής θα ωθήσουν προς τα κάτω τις βάσεις και στο 2ο και στο 3ο πεδίο. «Οι βαθμολογίες στη Βιολογία και τα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση», επεσήμανε.

Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) και ειδικά στις ιατρικές σχολές, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η πτώση, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας, στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι πέρυσι.

Στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές. «Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα