Ελλάδα

Βάσεις 2019 – Υπ. Παιδείας: Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία των μορίων για τις Πανελλήνιες

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης μορίων των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, ανά ομάδα προσανατολισμού, καθώς και των Επαγγελματικών Λυκείων ανά Τομέα/Ειδικότητα, για τις Πανελλήνιες, που θα καθορίσουν τις Βάσεις 2019.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2019. Η ανάρτηση των στατιστικών μορίων για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων δίνει μια σαφή εικόνα ανά τμήμα που θα κυμανθούν οι Βάσεις 2019 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα παρακάτω αρχεία οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τη κλιμάκωση των μορίων που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι ανά επιστημονικό πεδίο.

Δείτε εδώ τα στατιστικά κλίμακας μορίων ΕΠΑΛ

Δείτε εδώ τα στατιστικά κλίμακας μορίων ΓΕΛ

Βάσεις 2019: Εναλλακτικές αν δεν τα καταφέρετε

Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.
Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ: ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.
Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια: Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.
Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.
Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.
Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση. Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.
Ξανά Πανελλαδικές: Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Έθνος”

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα