Στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας και τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας μια «ψηφιακή επανάσταση» και θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία νέων υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος ήταν ο βασικός εισηγητής στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος που οργάνωσε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
«Η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για να ‘σπάσουν’ αρκετά ταμπού που υπήρχαν στο χώρο της υγείας», είπε χαρακτηριστικά. «Στη χώρα μας δυστυχώς συγχέουμε το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας μαζί με τον ιδιωτικό τομέα συνιστούν ένα ενιαίο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό φάνηκε καθαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την ενίσχυση που είχαμε από τις ιδιωτικές δομές, αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα, που δίνουν την δυνατότητα η συνεργασία αυτή να προχωρήσει. Όλοι έχουν να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο», τόνισε με έμφαση ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε παρεξηγήσει το θέμα των συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.
Ακούγοντας τη λέξη ‘ιδιωτικός’ δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση της ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ούτε οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα δεν αφορούν σε καμία περίπτωση κάποια ιδεολογικοπολιτική επιλογή της κυβέρνησης». Οι συμπράξεις, ανέφερε ο αν. υπουργός, «είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, μια τακτική ανάγκη στον τομέα της υγείας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες υγείας χωρίς επιπλέον κόστος για τον ασθενή. Είναι αυτό λοιπόν το εργαλείο το οποίο διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση και τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Το μοριοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Η έναρξη του νέου μοριοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος που οργάνωσε το νοσηλευτικό κέντρο για την περίοδο 2021-22, συνδυάστηκε με ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του «Ερρίκος Ντυνάν». Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην προσφορά και την ποιότητα του νοσοκομείου, εστιάζοντας στη στήριξη που προσέφερε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, η συνεισφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» στην κοινωνία αποτελεί βασική παράμετρο και για την Τράπεζα Πειραιώς, τον αποκλειστικό μέτοχο του θεραπευτηρίου.
Στη δυναμική επιστροφή του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως αυτή αναδεικνύεται και μέσα από την κορυφαία παγκοσμίως διαπίστευση υπηρεσιών υγείας κατά JCI, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Θέμος Χαραμής, επισημαίνοντας ότι, εν μέσω πανδημίας, το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοί του απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν και το πιο δύσκολο στοίχημα, συμμετέχοντας στις εφημερίες του ΕΣΥ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κατάρτισε και υλοποιεί – με δωρεάν συμμετοχή – η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, καλύπτει 34 θεματικές ενότητες και μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ) συνολικά με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.