Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 2023, ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες νοσηλείας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη ΜΕΘ του “Τζανείου”.
Όπως σας ενημέρωσε το newsit.gr, το αιμάτωμα που προκάλεσε το θανατηφόρο τραυματισμό του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε στον δεξιό κρόταφο και σε μέρος του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι ιατροδικαστές θα ερευνήσουν, πλέον, αν αυτό το αιμάτωμα προκλήθηκε κατά την πτώση του όταν λιποθύμησε στο γυμναστήριο στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ή στον αγώνα προπόνησης που έδωσε εκείνη την ημέρα λίγο νωρίτερα, με Γεωργιανό πυγμάχο ή τις προηγούμενες ημέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (04.01.2023), κλήθηκε εκτάκτως για συμπληρωματική κατάθεση ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τον θάνατο του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου είναι τα εξής:
-Φορούσε κάσκα και υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό;
-Δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι από συναθλητή περισσότερων κιλών;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Πώς ένα μόνο χτύπημα στο κεφάλι από λιποθυμικό επεισόδιο στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του;
Οι οδηγίες από τους ομοσπονδιακούς προπονητές στον 16χρονο πυγμάχο
Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας πυγμαχίας ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους -μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Τόπαλος- έλαβαν οδηγία από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να ρίξουν ρυθμούς, καθώς “οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί”. Αυτό σήμαινε, να μην κάνουν εντατικές προπονήσεις, ούτε να δίνουν αγώνες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. “Ανεβάζουμε ρυθμούς από τη νέα χρονιά”, φέρεται να ήταν η οδηγία προς τους αθλητές της Εθνικής. Μία οδηγία που πιθανώς αγνοήθηκε…
«Λάθος να προπονείται τόσο σκληρά»
Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, ο Μάκης Κολέθρας, πρωταθλητής πυγμαχίας, έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς μετά τη νίκη του 16χρονου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρό το πρόγραμμά του, να πέσουν οι ρυθμοί της προπόνησης. Νομίζω ότι ήταν τεράστιο λάθος αυτό».
Ο ίδιος είπε ότι οι κανόνες της πυγμαχίας είναι πάρα πολύ αυστηροί και υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας πριν το ρινγκ.
«Υπάρχουν γάντια, μασέλα που προστατεύει τα ούλα κυρίως, όχι τα δόντια, και από εκεί και πέρα η κάσκα, η οποία απορροφά τους κραδασμούς των χτυπημάτων. Τη μεγάλη ζημιά την κάνει ο κραδασμός. Υπάρχει ένας κανονισμός ότι όταν ένας αθλητής ζαλιστεί και πέσει, γράφεται στο δελτίο του και απέχει έναν μήνα. Αν πέσει δεύτερη φορά, κάθεται τρεις μήνες, αν πέσει τρίτη φορά, έναν χρόνο, αν πέσει 4η φορά δεν μπορεί να ξαναπαίξει».