Εθιμοτυπικά έχουμε συνδέσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την κοπή της πίτας που εδώ και πολλά χρόνια ονομάζουμε βασιλόπιτα. Πρόκειται για ένα κέικ, στο οποίο επάνω αναγράφεται το έτος που περιμένουμε να καλωσορίσουμε μετά τις 24:00.
Έπειτα από την αλλαγή του χρόνου, χωρίζουμε το γλυκό σε κομμάτια, το μοιράζουμε στους παρευρισκόμενους καθώς και στον Χριστό, την Παναγία, το Σπίτι, τον Σπιτονοικοκύρη, την Σπιτονοικοκυρά, τον Φτωχό και τον Άγιο Βασίλειο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο τυχερός, θα βρει στο κομμάτι του το φλουρί, ένα χρυσό νόμισμα που θα του φέρει τύχη για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Η συνήθεια της τοποθέτησης του νομίσματος -το λεγόμενο φλουρί- στην βασιλόπιτα, προήλθε από τον Μέγα Βασίλειο – Άγιο Βασίλειο. Η ιστορία λέει πως όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία, την πόλη ήρθε να λεηλατήσει και να κατακτήσει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας. Προκειμένου να του δώσουν «λύτρα» για να αποφύγουν την καταστροφή, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή σε όλους τους πλούσιους κατοίκους να δώσουν ό,τι χρυσαφικό έχουν στην κατοχή τους.
Όμως, είτε επειδή ο Έπαρχος μετάνιωσε και έκανε πίσω είτε από θαύμα, δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι τέτοιο. Επομένως, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε με κάποιο τρόπο να επιστρέψει τα χρήματα στους κατόχους τους. Αλλά φυσικά δεν μπορούσε να ξεδιαλύνει τι ανήκει σε ποιόν. Στη συνέχεια, λοιπόν, με δική του εντολή παρασκευάστηκαν ψωμάκια μέσα στα οποία ήταν τοποθετημένα νομίσματα και διανεμήθηκαν σε όλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βασιλόπιτα με γεύση τσουρέκι ή βασιλόπιτα σαν κέικ;
Είναι από τα μεγάλα… διλήμματα της ζωής. Διλήμματα που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Τώρα που έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα η ώρα για την αλλαγή του χρόνου, κάθε νοικοκυριό συζητά για τη βασιλόπιτα.
Και το σε ποιον θα πέσει το φλουρί είναι το… μικρότερο που απασχολεί. Το θέμα είναι τι γεύση θα έχει: τσουρέκι ή κέικ;
Για να σας βοηθήσουμε, ακολουθούν δυο συνταγές για βασιλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια για βασιλόπιτα τσουρέκι και μια για βασιλόπιτα κέικ.
Βασιλόπιτα τσουρέκι
250 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κ.γλ. αλάτι
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 2 κύβους νωπή
140 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
2 κ.σ. νερό
1 φλ. ξανθές σταφίδες
3/4 φλ. κόντιτα κίτρινων φρούτων
1/4 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι (ακέρωτο)
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο.
Βασιλόπιτα κέικ
250 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γλ. κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
50 γραμ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γραμ. γάλα
100 γραμ. τρούφα σοκολάτας
άχνη για πασπάλισμα (Γλάσο σοκολάτας) 200 γραμ. λευκή κουβερντούρα
10 γραμ. ηλιέλαιο.
Δείτε εδώ όλες τις συνταγές για βασιλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.