- Πάγωμα δόσεων και επιμήκυνση αποπληρωμής - Μισή δόση για πέντε χρόνια - Ποιοι δικαιούνται ακόμη και αναστολή πληρωμής δόσεων
Για κάποιους το μνημόνιο και οι αλλαγές στο μισθολόγιο δεν έφεραν απλά τα πάνω-κάτω, τους έστειλαν απευθείας σε μηδενικούς μισθούς όπως απέδειξε το newsit αποκαλύπτοντας τις μηδενικές μισθοδοσίες που πήραν τον περασμένο μήνα πολλοί υπάλληλοι που χωρίς επιδόματα, με το νέο μισθολόγιο και τις κρατήσεις βρέθηκαν χωρίς εισόδημα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
Τώρα 180.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που αλλιώς τα είχαν υπολογίσει και αλλιώς τους τα έφερε το Μνημόνιο έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πολύ βαθιά ανάσα καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει αναρτήσει ρυθμίσεις στη “Διαύγεια” που σίγουρα καλύπτουν πολλούς από εκείνους που έχασαν κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια τους.
Τι προβλέπεται:
– “Πάγωμα” των δόσεων για 24 μήνες
– Καταβολή του μισού ποσού της δόσης ως και για πέντε χρόνια
– Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου (περισσότεροι φόροι αλλά μικρότερη δόση) ως και για μια δεκαετία.
– Αναστολή πληρωμής των δόσεων για όσους είναι υπό σύνταξη
– Επιμήκυνση του ορίου ηλικίας στα 85 των δανειοληπτών έτη
Δηλαδή, ανάλογα με το εισόδημα (θα μπουν κριτήρια) υπάρχει πλέον δυνατότητα σε όποιον αδυνατεί να πληρώσει για πέντε χρόνια να καταβάλει τη μισή δόση. Υπάρχει και πρόβλεψη για το 50% του ποσού να μην αποδεσμεύεται από το εφάπαξ ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης αλλά να καταβάλλεται το ποσό από τον φορές.
Ακόμη και αν δεν είναι αρκετό το εφάπαξ για την αποπληρωμή υπάρχει δυνατότητα στον δανειολήπτη για να εξοφλήσει όλο το ποσό να το κάνει σε 48 άτοκες δόσεις ή έντοκα μέχρι τη λήξη του δανείου.
Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει τότε με απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου θα αναστέλλεται για 24 μήνες η αποπληρωμή.
Όσοι είναι στο … κενό για τους μήνες που περιμένουν να βγει η σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν δόσεις.
Όταν όμως βγει η σύνταξη θα πρέπει να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν πλήρωσαν, άτοκα.
Παράλληλα όποιος το επιθυμεί μπορεί από σήμερα κιόλας να κάνει δήλωση επιμήκυνσης του δανείου για όσα έτη επιθυμεί μέχρι και το 85ο έτος της ηλικίας του.
Είναι ήδη σε ισχύ οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης:
ως 10 χρόνια για στεγαστικά (μέγιστη διάρκεια 40 έτη)
ως 10 χρόνια στα επισκευαστικά ( μέγιστη διάρκεια 26 έτη)
ως 5 χρόνια στα μικρά επισκευαστικά και βλαβών (μέγιστη διάρκεια 15 έτη)
Διαβάστε επίσης: