Σημαντικά ερωτήματα και πλήθος ειρωνικών σχολίων στα social media έχει πυροδοτήσει η καθυστερημένη αντίδραση του Βατικανού σχετικά με το ύφος και το περιεχόμενο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη. Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ για τα πολιτικά μηνύματα, που φέρεται να εξέπεμψε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι “δυστυχώς η παγκόσμια πολιτική ελίτ διασώζει τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους” και ότι “ο πολιτικός λόγος της νέας γενιάς ακούγεται ως μελωδία στα αυτιά του” έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Βατικανού, Λομπάρντι, που τόνισε σχετικά: “Η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ηγέτη του ελληνικού Κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και τον αυστριακό Βάλτερ Μπάϊερ είχε ιδιωτικό χαρακτήρα και καθόλου πολιτικό, κατ’ αυτήν έγινε διάλογος επί θεμάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών και εντάσσεται στις επαφές των δύο ηγετών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το Κίνημα των Φοκολάρι, σε επίπεδο διαλόγου”.
Επιπλέον, το σενάριο της άτυπης και κοινωνικής επίσκεψης του κυρίου Τσίπρα στο Βατικανό ενισχύεται, καθώς, όποιος ανατρέξει στο επίσημο πρόγραμμα του Πάπα θα αντιληφθεί πως απουσιάζει παντελώς οιαδήποτε αναφορά στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, εξ ου και το Βατικανό, δια του εκπροσώπου του, έσπευσε έστω και με λίγα 24ωρα καθυστέρηση να αποσαφηνίσει το ζήτημα. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση φωτίζει επιπλέον πτυχές της περίπου 30λεπτης συνάντησης, όπως λόγου χάριν το γεγονός πως ο κύριος Τσίπρας δεν ήταν μόνος του στη συνάντηση. Σε αυτήν συμμετείχαν ακόμη δύο πρόσωπα, ο πρώην επικεφαλής του ΚΚ Αυστρίας και σημερινός αρχηγός του think tank “Ευρώπη Μετασχηματισμός”, Βάλτερ Μπάιερ αλλά και ο επίσης Αυστριακός, Φράντς Κονρέιφ, εκ των ηγετικών στελεχών του Κινήματος Φοκολάρι, επιφορτισμένος από το συγκεκριμένο Κίνημα με τα ανοίγματα του σε διάφορα πρόσωπα, διαφορετικών μη χριστιανικών πεποιθήσεων και ειδικότερα σε αθέους.
Τι εστί όμως το Κίνημα των Φοκολάρι, για το οποίο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ παρέλειψε να αναφερθεί; Πρόκειται για μία οργάνωση, που έχει άμεση εξάρτηση από το Βατικανό και έχει σκοπό το άνοιγμα του στις άλλες θρησκείες και ιδιαίτερα στους άθεους. Λειτουργεί de facto ως το προοδευτικό αντίβαρο της επίσης “δημοφιλέστερης” Παπικής οργάνωσης, “Όπους Ντει”, που φιλοτεχνεί ένα σαφώς πιο συντηρητικό προφίλ. Αμφότερες οι οργανώσεις εντάσσονται στην εκκοσμικευμένη αντίληψη του Βατικανού για τη ζωή, την κοινωνία και τον άνθρωπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το …μαντρί του ρεαλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ρύθμιση του χρέους
«Ο Σαμαράς τα έχει πάρει πολύ σοβαρά με τα θρησκευτικά του Τσίπρα»