Καρέ – καρέ η δράση της συμμορίας διαρρηκτών που τους τελευταίους μήνες είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος σε ιδιοκτήτες σπιτιών στην Αττική με δεκάδες επιθέσεις και λεία που ξεπερνά 344.000 ευρώ αποκαλύπτεται μέσα από τα βίντεο που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.
Υλικό από κάμερες «έκαψε» τους διαρρήκτες που χτυπούσαν σπίτια σε όλη την Αττική, καθώς όλοι ήταν σεσημασμενοι και η ταυτότητα τους γνωστή στις αρχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομιας στην περιοχή των Άνω Λιοσίων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε σπίτια.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τον μήνα Μάρτιο έτους 2024, συνέστησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν κλοπές σε οικίες, κλοπές πινακίδων οχημάτων και ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπραξαν τουλάχιστον 26 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών, δύο περιπτώσεις κλοπών πινακίδων οχημάτων, καθώς και μία ληστεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το σύνολο της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αποκόμισαν συνολικό χρηματικό όφελος άνω των 344.000 ευρώ, ενώ προκάλεσαν και εκτεταμένες φθορές στις οικίες, στις οποίες εισήλθαν παράνομα, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 14.000 ευρώ.
Πώς δρούσε η συμμορία
Τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν κλοπές σε όλη την Αττική κυρίως τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον το απαιτούσαν οι περιστάσεις, ενεργούσαν πρωινές ώρες, προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι οι ένοικοι θα απουσιάζουν, ευρισκόμενοι στην εργασία τους.
Για την προσέγγιση και την αποχώρησή τους από τα σημεία τέλεσης των κλοπών, χρησιμοποιούσαν κυρίως οχήματα, τα οποία μίσθωναν για μικρό χρονικό διάστημα από διαφορετικές εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων.
Ακολούθως, μόλις εντόπιζαν τo σπίτι-στόχο, εξακρίβωναν την απουσία των ενοίκων και παραβίαζαν μπαλκονόπορτες, παράθυρα ή θύρες εισόδου, αποκτώντας έτσι γρήγορα πρόσβαση στο εσωτερικό.
Η παραβίαση των σπιτιών πραγματοποιούνταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τη χρήση λοστών ή άλλων εργαλείων-αιχμηρών αντικειμένων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο λήψης μέτρων προστασίας και προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, ξήλωναν όπου υπήρχαν τις κάμερες ασφαλείας, ενώ «απενεργοποιούσαν» το συναγερμό ξηλώνοντάς τον και απορρίπτοντας τη σειρήνα σε κουβά με νερό. Αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή μεγάλης αξίας.
Οι δράστες διέπρατταν περισσότερες από μία κλοπές καθημερινά, ανεξαρτήτου περιοχής, κάνοντας παράλληλα και πολλαπλές απόπειρες. Ήταν δε τέτοια η αποφασιστικότητά τους, που δεν πτοούνταν ούτε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γινόταν αντιληπτοί από παθόντες, αλλά συνέχιζαν την εγκληματική τους δραστηριότητα.
Απενεργοποιούσαν τους συναγερμούς και νάρκωναν κατοικίδια
Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας και προετοιμασίας των διαρρηκτών αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν εφοδιασμένα με χημικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ναρκώσουν τα κατοικίδια των θυμάτων τους , προκειμένου να μην κάνουν θόρυβο και γίνουν αντιληπτοί.
Το θράσος τους ήταν τέτοιο, όπου οι δράστες πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις οικιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην περίπτωση που γινόταν αντιληπτοί από περίοικους συνομιλούσαν μαζί τους, προφασιζόμενοι ότι είναι κηπουροί.
Αξίζει να επισημανθεί ότι μέλη της οργάνωσης, μετέβαιναν στον τόπο τέλεσης της κλοπής σε προγενέστερο χρόνο προκειμένου να παρατηρήσουν την κινητικότητα των ενοίκων της περιοχής, ενώ αποχωρούσαν λίγη ώρα μετά την τέλεση της κλοπής.
Ποιες περιοχές είχαν μπει στο στόχαστρο
Τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν προσεκτικά τα σημεία-στόχους στην Αττική, έχοντας ως αποκλειστικές περιοχές δραστηριοποίησης τον Κορυδαλλό, το Χαϊδάρι, τη Νέα Μάκρη, τον Βαρνάβα, τον Ωρωπό, τον Διόνυσο, την Ανάβυσσο, τα Καλύβια, τη Ραφήνα, το Πόρτο Ράφτη, την Κερατέα, την Μαγούλα και την Ελευσίνα.
Οι εν λόγω περιοχές εξασφάλιζαν στους δράστες εύκολη και σύντομη μετάβαση, αλλά και διαφυγή μέσω μεγάλων κεντρικών οδικών αξόνων, ενώ πρόκειται και για περιοχές που ως επί το πλείστον αποτελούνται από εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να βρίσκεται κάποιος ένοικος στο εσωτερικό αυτών. Έτσι, δημιουργούνταν για τους δράστες ιδανικές συνθήκες για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.
Χρησιμοποιούσαν νοικιασμένα αυτοκίνητα
Τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα οι δράστες κατά τη διάρκεια της κλοπής τα στάθμευαν πλησίον του σπιτιού – στόχου, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γρήγορη διαφυγή τους και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους στην περιοχή σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, οι δράστες έδειχναν να μην προβληματίζονται ιδιαίτερα ως προς τα χαρακτηριστικά των οχημάτων (πινακίδα, μάρκα, χρώμα), καθότι ήταν στην πλειοψηφία τους νοικιασμένα, ενώ σε πλήθος περιπτώσεων έφεραν πλαστές πινακίδες, θεωρώντας με αυτό τον τρόπο αδύνατη την ανακάλυψή τους.
Μάλιστα ο συνολικός αριθμός των δραστικών οχημάτων ανέρχεται σε δέκα, ενώ για τις καθημερινές τους μετακινήσεις χρησιμοποιούσαν άλλα οχήματα τα οποία ήταν δηλωμένα σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο περιουσιακά στοιχεία, τα οποία αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν. Οι δράστες, πάντα λάμβαναν αυστηρά μέτρα προστασίας, καθώς άπαντες φόραγαν γάντια εργασίας προκειμένου να μην αφήνουν δακτυλικά αποτυπώματα στους χώρους που κινούταν, ενώ φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ώστε να μην καταγράφονται αυτά σε κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να προβούν ακόμα και σε ληστείες προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους και μάλιστα έφεραν μαζί τους και αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρι), τα οποία με περίσσιο θράσος δε δίσταζαν να τα χρησιμοποιήσουν απειλώντας τους παθόντες στην περίπτωση που ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς, με σκοπό να τους ακινητοποιήσουν και να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα.
Χλιδάτη ζωή
Οι δράστες, μέλη της φυλής των Ρομά, ενώνονται μεταξύ τους με φιλικούς αλλά και συγγενικούς δεσμούς. Αυτού του είδους η σύνθεση προσέδιδε στην οργάνωση ισχυρή συνοχή, αφοσίωση στην εγκληματική τους δραστηριότητα, άριστη συνεργασία τόσο επί τω έργω όσο και κατά τις επιμέρους διαδικασίες (διαμοιρασμός κλοπιμαίων, επιμερισμός ρόλων κ.λπ.).
Επιπλέον, ήταν τέτοια η σχέση των μελών της οργάνωσης που εξασφαλιζόταν η αδιάβλητη και μακροχρόνια δράση της. Κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους δράσεων είχαν φροντίσει να υπάρχει επιμερισμός ρόλων, τους οποίους αναλάμβαναν όλα τα μέλη. Υπήρχαν μέλη, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την εξωτερική επιτήρηση των στόχων τους (τσιλιαδόροι) και μέλη, τα οποία είχαν αναλάβει την παραβίαση και είσοδο στα σπίτια.
Τα μέλη της οργάνωσης συναλλάσσονταν μόνο με μετρητά και επεδίωκαν και διέπρατταν νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων με τη μορφή της απόκτησης, κατοχής και χρήσης περιουσίας,. Ακόμα, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα με την τοποθέτηση εσόδων, καταφανώς προερχόμενα από την εγκληματική τους δραστηριότητα, με σκοπό να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτά, ως αντίτιμο συναλλαγής.
Ειδικότερα, πραγματοποίησαν κατάθεση του χρηματικού ποσού των 10.000 ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα με σκοπό την αγορά αυτοκινήτου. Σημαντικό στοιχείο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πως επένδυαν μέρος των εγκληματικών τους εσόδων στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της υποδομής της και την καλύτερη απόδοσή της. Για παράδειγμα, προέβησαν εις τριπλούν στην αγορά μεγάλων οχημάτων τύπου SUV, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως επιχειρησιακά οχήματα της οργάνωσης.
Ήταν άεργοι με οφειλές 20.000 ευρώ ο καθένας στην εφορία
Τα μέλη της οργάνωσης ήταν άεργοι και τελούσαν κλοπές με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος. Φορολογικές δηλώσεις δεν υπέβαλλαν συστηματικά αδιαφορώντας για την εν λόγω υποχρέωση σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Άπαντες διαπιστώθηκε ότι είχαν ενεργές οφειλές προς την εφορία με τον καθένα να χρωστάει μέχρι και 20.000 ευρώ.
Για το λόγο αυτό συναλλάσσονταν στην καθημερινότητά τους μόνο με μετρητά. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής τους ήταν αντίθετος με το «οικονομικό τους προφίλ». Κινούνταν με μεγάλα SUV αυτοκίνητα, πραγματοποιούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση παραγγελίες, σύχναζαν σε καφετέριες και εστιατόρια και διατηρούσαν στην κατοχή τους περισσότερα του ενός αυτοκίνητα.