Στο μαγικό κόσμο του βιβλίου επιχειρούν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα να μυήσουν τους μικρούς μαθητές, διοργανώνοντας εδώ και 22 χρόνια τις «Βιβλιοδρομίες», τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, από Ελλάδα, Κύπρο απόδημο ελλληνισμό.
Η μύηση των παιδιών στην παιδική λογοτεχνία, αποτελεί, προσωπικό όραμα του ιδρυτή και γενικού διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, κ. Ελευθέριου Γείτονα, καθώς, όπως τόνισε, κατά την τελετή απονομής των βραβείων για το 2019: «Με το διάβασμα των λογοτεχνικών βιβλίων που προτείνει η Επιτροπή του Διαγωνισμού, τα παιδιά συνδέονται περισσότερο με την ελληνική γλώσσα, την κατανοούν και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».
Στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Σήμερα συγκεντρωθήκατε όλοι και όλες εδώ γιατί καταφέρατε να φτάσετε στο τέρμα μιας αντίστοιχης προσπάθειας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα» και την αγκάλιασαν πλήθος εκπαιδευτικών. Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και να τα παροτρύνω να συνεχίσουν να …βιβλιοδρομούν».
«Θέλω να συγχαρώ τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα», υπογράμμισε η κ. Άντα Κατσίκη –Γκίβαλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο «για τον αγώνα αυτόν της απελευθέρωσης των μαθητών και των μαθητριών από την ανάγνωση ως καταναγκασμό του εκπαιδευτικού συστήματος που συναρτάται σχεδόν αποκλειστικά με την πληροφορία και την ενημέρωση, δηλαδή από τα πρέπει, και την προώθηση της ανάγνωσης ως απόλαυσης που συνδέεται με τη φιλαναγνωσία και με τα θέλω μας. Η προσπάθεια του σχολείου σας αποτελεί μέρος της πολιτισμικής παιδείας των μαθητών σας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εξοικειώνετε τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με το διάβασμα και τον εμπλουτισμό των εμπειριών και της φαντασίας τους με τρόπο ιδιαίτερα δημιουργικό».
Συγκινησιακά φορτισμένος, για τη συμμετοχή των μικρών μαθητών από το Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Καθώς δε, του ζητήθηκε να απονείμει το βραβείο στο Μοντεσοριανό Σχολείο Λάιμπνιτς του Ντύσσελντορφ, ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε με υπερηφάνεια ότι: «Η διατήρηση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς είναι για εμάς κομβικής σημασίας προτεραιότητα». Οι Βιβλιοδρομίες, αποτελούν έναν θεσμό που προάγει αξίες για τη ζωή και τον πολιτισμό, καλλιεργώντας τη σκέψη και την έκφραση των παιδιών, αλλά και την ευγενή άμιλλα, και τη συνεργασία, καθώς προβλέπεται και η ομαδική συμμετοχή στο διαγωνισμό. Επειδή ωστόσο, απευθύνεται στις «τρυφερές» ηλικίες των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα χαρακτηρίζουν τις Βιβλιοδρομίες «παιχνίδι», αναφέροντας ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. «Τα παιδιά το απολαμβάνουν» συμφώνησε και Χρίστος Χατζηαθανασίου, τέως Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Κύπρου, που επίσης συμμετείχε στην τελετή απονομής βραβείων στις «Βιβλιοδρομίες 2019», με θεματική «Στα ίχνη του μυστηρίου».
Στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τις «Βιβλιοδρομίες 2020», με θεματική ενότητα «Εμείς…οι Άλλοι», προκειμένου να οδηγήσουν τους μικρούς Βιβλιοδρόμους στην κατανόηση της ύψιστης τέχνης της ζωής, στο σχετίζεσθαι, στο ξεκλείδωμα των σχέσεών μας με τους άλλους, μέσα από έννοιες όπως η φιλαλληλία, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η κατανόηση και ο σεβασμός για τον διπλανό μας. Τα παιδιά θα εντρυφήσουν στα λόγια του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Οι μικροί μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τις «Βιβλιοδρομίες 2020», έως τις 13 Μαρτίου, καθώς οι Αγώνες θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου 2020.