Ελλάδα

Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος: Ο «Βασιλιάς της εστίασης» μιλάει για πρώτη φορά στο newsit.gr

Πριν από 42 χρόνια ένας νέος άνθρωπος ξεκινάει με όρεξη για δουλειά, και από νεαρός σερβιτόρος στην Πλάκα, ακολουθούν δεκαετίες επιτυχημένης πορείας που τον οδήγησαν μέχρι σήμερα να έχει στην ιδιοκτησία του το VS Global Holding Group  και να γίνει ο ηγέτης της αγοράς στο Club-Restaurant Business στην Ελλάδα και σε άλλες τοποθεσίες με περισσότερα από 23 εστιατόρια κλαμπ υπό την ιδιοκτησία του.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, πολύ εργατικός, αεικίνητος, λιγομίλητος και μακριά από τα μέσα ενημέρωσης καθώς σπάνια δίνει συνεντεύξεις, αν και ο ίδιος δεν τον αποδέχεται, έχει τον τίτλο του «Βασιλιά της Εστίασης» στην Ελλάδα και αυτό γιατί είναι ό μοναδικός που έχει διάρκεια στον χρόνο αλλά και σε ποιότητα. Ο Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για όλα όσα συμβαίνουν στην εστίαση σήμερα και όσα έρχονται στο μέλλον.

Συμβουλεύει  παλαιούς και νέους επιχειρηματίες ενώ  αναφέρεται εκτενώς και στα μέτρα της κυβέρνησης αν ήταν σωστά και  επαρκή, αλλά και τι πρέπει να κάνουν άμεσα για να στηρίξουν τον κλάδο της εστίασης που απασχολεί 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Η κρίση που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον «λύγισε» όμως όπως λέει, «δεν θα μας ρίξει κάτω, του χρόνου θα είμαστε πιο δυνατοί και  τώρα θα πάρουμε φόρα».

Έτσι διαχειρίστηκα την κρίση και το lockdown στα 23 καταστήματα εστίασης

«Όσον αφορά τον χώρο της εστίασης, πραγματικά, είναι πάρα πολύ δύσκολα, γιατί μην ξεχνάτε ότι προερχόμαστε μία δεκαετή δυσκολία από τα μνημόνια και μετά, και ήδη φτάσαμε εμείς τουλάχιστον που επιζήσαμε, που μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες αυτές των δέκα ετών, περιμένουμε φέτος μία πάρα πολύ καλή χρονιά και όλος ο κόσμος. Δηλαδή παντού και στα νησιά, όλη η Ελλάδα περιμένει και εμείς σαν όμιλος. Δυστυχώς έγινε αυτό που έγινε, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν έγινε μόνο σε εμάς, όμως ήταν επιπλέον δυσκολία, γιατί όπως σας προείπα προερχόμαστε από αυτή τη δεκαετή δυσκολία. Έχουμε πάνω από 20 καταστήματα και απασχολούμε το καλοκαίρι 1200 άτομα. Τον χειμώνα λίγο λιγότερους, γιατί οι εξωτερικοί χώροι όπως πάντα στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τους εσωτερικούς, αλλά πάντως όχι λιγότερα από 800 ή 900 άτομα και τον χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε δύσκολα, γιατί αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Δεν είναι κάτι που το ξέραμε και πώς να το αντιμετωπίσουμε. Και την κρίση ακόμα, την αντιμετωπίσαμε με δυσκολίες μεν, αλλά ήταν ας το πούμε σε πιο λογική βάση. Αυτό ήταν κλείσιμο! Ένα απότομο κλείσιμο! Μία Παρασκευή βράδυ δόθηκε εντολή να κλείσουμε Σάββατο πρωί και κλείσαμε. Καταλαβαίνετε τώρα, όταν είσαι τελείως ας πούμε αποκομμένος από την ροή των χρημάτων και άλλα, πως εμείς αισθανθήκαμε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς που δεν μας είχε συμβεί ποτέ αυτό και κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί.

Αυτό ήταν κλείσιμο! Ένα απότομο κλείσιμο! Μία Παρασκευή βράδυ δόθηκε εντολή να κλείσουμε Σάββατο πρωί και κλείσαμε

Με ψυχραιμία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, με υπομονή, ανοίξαμε τα περισσότερα μαγαζιά, κάποια στην Πλάκα δεν έχουν ανοίξει τελείως, άνοιξαν αλλά δεν δουλεύουν. Υπολειτουργούν. Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός, γιατί εμείς έχουμε και Έλληνες πελάτες, αλλά και πάρα πολύ κόσμος, έχει ξεσυνηθίσει να περπατάει στο κέντρο, πιο πολύ δουλεύει η παραλία, πιο ελεύθερα αισθάνεται ο άλλος έξω. Το κέντρο ακόμη δεν έχει ας πούμε τονωθεί και το ξέρετε, το βλέπετε κάθε μέρα.»

Η κυβέρνηση βοήθησε άλλα χρειάζονται απαραιτήτως και άλλα μέτρα στήριξης γιατί  είναι πάρα πολύ δύσκολα, η κρίση μας γονάτισε

«Όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση έχει βοηθήσει βέβαια και τους εργαζόμενους μέχρι εδώ, αλλά ακόμη χρειάζονται λίγη βοήθεια. Όλοι κλείσαμε, συμμορφωθήκαμε με τα μέτρα της Κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι πήραν αυτά τα χρήματα που πήραν, που έδωσε το κράτος και εμείς ανοίξαμε μερικώς την 25η Μαΐου, τα υπόλοιπα τα ανοίγουμε τώρα στο τέλος Ιουνίου. Αλλά πάρα πολύ δύσκολα, γιατί δεν είμαστε και μία πλούσια χώρα, το ξέρουμε αυτό. Εμείς είμαστε εδώ, ξέρουμε τι γίνεται. Είπα και πριν, ότι το κράτος και εμείς, ερχόμαστε από μία κρίση. Η κρίση αυτή έχει όλο τον κόσμο επηρεάσει. Μας γονάτισε. Άρα και το κράτος δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Αλλά μπορεί όμως και έχει βοηθήσει και πιστεύω στο μέλλον θα βοηθήσει περισσότερο, χρειάζεται μία σωστή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων όπως και κάναμε και με την κρίση και εγώ πιστεύω ότι θα είναι για λίγο καιρό. Αν αυτός ο χρόνος περάσει, 6μιση μήνες είναι μέχρι τον Φεβρουάριο που ανοίγει ξανά η δουλειά. Αυτούς του 6μιση μήνες πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε πιο ψύχραιμα, όσο μπορεί η πολιτεία να βοηθήσει από την πλευρά της, είτε με τη μείωση των ενοικίων, είτε με άλλα μέτρα. Πάντοτε μπορούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω και εμείς σαν επιχειρηματίες και το κράτος. Νομίζω όμως είναι αρκετά, έχουν γίνει αρκετά βήματα και από το κράτος. Γιατί ξέρει και το κράτος ότι όταν λειτουργούν οι επιχειρήσεις, αποδίδουν μόνο όταν απασχολούν τους εργαζόμενους. Είναι βασικό αυτό. Επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους και καλής ποιότητας δεν γίνεται. Οπότε πρώτο από όλα είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για να έχουμε τους εργαζόμενους. Βοηθηθήκαμε σε κάποιο μέτρο, μπορούμε όμως περισσότερο. Τώρα ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τις τράπεζες που κάποια δάνεια, κάποια βοήθεια. Σας είπα, για αυτό το χρόνο. Γιατί αν συνεχίζαμε φέτος με το ρυθμό που είχαμε και τις κρατήσεις που είχαμε, δεν χρειαζόμασταν καμία βοήθεια. Ίσα ίσα, εμείς θα αποδίδαμε στο κράτος τους φόρους, τα πάντα. Αυτό είναι καλό, έτσι λειτουργούμε κανονικά. Τώρα λειτουργούμε λίγο δύσκολα, διότι μας συνέβη αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι άνθρωποι που τα ξέρουν, που καταλαβαίνουν, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της αγοράς, γιατί άλλο είναι στα μολύβια να γράφουμε και άλλο η αγορά. Η αγορά χρειάζεται να έχεις γνώση του τι συμβαίνει ακριβώς. Και υπάρχουν και οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν και πιστεύω ότι θα βοηθηθούμε και έτσι θα ξεπεράσουμε. Βέβαια, είναι πάρα πολύ δύσκολο και στα νησιά ξέρω που υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες. Είναι πάρα πολύ δύσκολα.»

Τι συμβουλεύω να κάνουν οι επιχειρηματίες με τα δάνεια που δίνει το κράτος

«Πρώτα ας πούμε για τις τράπεζες. Πράγματι υπάρχει μία δυσκολία εκεί, ακόμα όμως δεν έχει τελειώσει. Να το κρίνουμε στο τέλος. Δεν μπορεί, όταν κάτι δεν έχει τελειώσει, να το κρίνουμε. Θα το κρίνουμε στο τέλος, όσον αφορά τα δάνεια. Πιστεύω όμως ότι το Κράτος έχει δυνατότητες όπως και την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι πιο αξιοκρατικό μέσον, που αν είχες μείωση του τζίρου, πόσους εργαζόμενους και τα λοιπά και τα λοιπά, έχει ένα κριτήριο και πάει με αναλογία. Αυτό είναι καλύτερο μέτρο, από την άποψη ότι στις τράπεζες έχουν και μεγαλύτερο επιτόκιο και τα λοιπά και στους νέους αν χρειάζεται. Ο υπερδανεισμός, δεν κάνει ποτέ καλό. Αυτό να το ξέρετε! Οπουδήποτε υπήρχε δανεισμός περισσότερο από την δυνατότητα των επιχειρήσεων, αυτές θα έχουν καταρρεύσει. Εγώ δεν είχα υπερδανεισμό, κοίταζα με τα ίδια μέσα ή έστω με λίγο δανεισμό, να μπορέσουμε να πορευτούμε. Έτσι και έτσι, πρέπει να πορεύονται οι νέοι και όχι να παίρνουμε ότι περισσότερο μπορούμε και να μην μπορούμε να το δώσουμε μετά.

Ο Έλληνας είναι καλός πελάτης, αλλά αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται. Όπως είπαμε, είναι δύσκολα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο

Αυτό δημιουργεί προβλήματα και ένα άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που νομίζει ότι η εστίαση είναι εύκολη και τα λεφτά εύκολα. Σας πληροφορώ, ότι είναι η πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει. Να είστε σίγουροι γι αυτό. Θέλεις πολύ προσωπικό, θέλεις πολλά πράγματα για να μπορέσεις να σταθείς για χρόνια. Σκεφτείτε πόσα μαγαζιά ήταν στην Αθήνα, παραδοσιακά μαγαζιά τα οποία δεν υπάρχουν πια. Πάρα πολλά μαγαζιά, επώνυμα στην Αθήνα που έχουν περάσει τόσος κόσμος από εκεί, δεν υπάρχουν πια. Δεν αντέξανε ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης έγινε χαμός».

Οι Έλληνες δεν ξοδεύουν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα και έχουν αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται

«Πρώτα από όλα να σας πω ότι είναι πέντε μήνες. Είναι ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος, ο Ιούνιος δεν δούλεψε και ο Ιούλιος δεν δουλεύει ειδικότερα στα τουριστικά μέρη. Στα υπόλοιπα δεν μειώθηκε ο αριθμός πελατών, στα παραλιακά μαγαζιά, αλλά τα οικονομικά είναι λιγότερα γιατί ο Έλληνας δεν ξοδεύει και καλώς κάνει γιατί όλοι μας έχουμε αγωνία για το τι θα γίνει αύριο. Και είμαστε μαζεμένοι. Εκεί που θα έπαιρναν 5 μπίρες παίρνουν μία. Γίνεται κατανάλωση λιγότερη από τους Έλληνες. Οι ξένοι έρχονται να ξοδέψουν στην Ελλάδα. Είναι άλλες οι δυνατότητές τους. Δεν είναι ίδιες με του Έλληνα. Ο Έλληνας είναι καλός πελάτης, αλλά αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται. Όπως είπαμε, είναι δύσκολα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Εκεί έχουμε την αγωνία μας. Αν ξέραμε θα μπορούσα να σας πω από τώρα, να σας υπολογίσω τι θα γίνει. Αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τίποτα. Αν έχουμε καινούργια μέτρα από το Φθινόπωρο; Τι θα γίνει;»

Αν δεν είχαμε τον κορονοϊό θα ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών

«Θα σήμαινε πάρα πολλές δυσκολίες. Πολύ περισσότερες δυσκολίες. Για να μην πω καταστροφή. Είναι πάρα πολλές δυσκολίες. Αυτό σκεφτόμαστε όλοι οι Έλληνες και για αυτό είμαστε μαζεμένοι. Αν ας πούμε να πάρουμε ένα ρούχο πχ, δεν θα το πάρουμε τώρα. Θα το πάρουμε αργότερα. Είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζεμένοι, εκτός ελαχίστων που καταλαβαίνετε ότι έχουν τη δυνατότητα τη μεγάλη. Ο κόσμος δεν θέλει να ξοδέψει, θέλει να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Αυτό επιφέρει μία οικονομική κατάσταση διαφορετική. Περιμένουμε όμως να περάσουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, να περάσουμε εννοώ να μην το έχουμε, να είμαστε καλά, είμαστε μία ασφαλής χώρα, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, μην το ξεχνάμε. Αυτό είναι σημαντικό και αν δεν είχαμε και αυτό, αυτό ίσως μας βοηθήσει πάρα πολύ τον επόμενο χρόνο και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει. Αυτό είναι βασικότατο. Γιατί αν τον επόμενο χρόνο είμαστε πάρα πολύ καλά, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Δεν γίνεται. Έχουν ακυρωθεί τα Ποσειδώνια, πολλά event τι να σας πω… Όλα ήταν στην Πλάκα ρεζερβέ, όλα στην Ακρόπολη, στην παραλία. Ήταν η καλύτερη χρονιά από τότε που αρχίσαμε τις επιχειρήσεις. Λόγω των κρατήσεων. Πολλά πράγματα και από το εξωτερικό πάρα πολλά event. Δυστυχώς ακυρώθηκαν τι να κάνουμε. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Κάνουμε υπομονή. Αν πάμε σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας ασφαλώς και θα εξετάσουμε την κατάσταση. Τώρα για την ώρα όπως είμαστε, δεν έχουμε, νομίζω ότι πάμε καλά. Δεν τα κλείσαμε όλα τα καταστήματα. Όλα είναι ανοιχτά, βέβαια δεν δουλεύει το προσωπικό 100% σε κάποια τουριστικά μέρη με τη συνεργασία αυτή που μας παρέχει το κράτος, ούτε υπάρχει η σκέψη να κλείσουμε κάποιο μαγαζί. Αν υπάρξει μία δεύτερη πανδημία, τότε θα το εξετάσουμε. Δεν μπορούμε από τώρα να πούμε κάτι.»

Πρέπει οι Δήμοι να ξεκαθαρίσουν το ποσοστό μείωσης του ενοικίου όταν αλλού πέφτει 40% και αλλού 90% ο τζίρος

«Το κράτος έχει και αυτό κάποιες υποχρεώσεις δεν είναι έτσι απλά. Όλα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα. Όχι ο κάθε Δήμος να κάνει ότι θέλει. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να μειώσετε τόσο. Ας πούμε 40% ή 50%. Σε όλους το ίδιο. Όχι αν θέλει ο ένας, αν θέλει ο άλλος. Τουλάχιστον στο τέλος του έτους, τα μαγαζιά έχουν χάσει πάρα πολύ τζίρο. Ο τζίρος έχει πέσει αλλού 50%  και αλλού 90%. Στην Πλάκα δεν υπάρχει ακόμα τίποτα, 90% πεσμένο από πέρυσι. Καταλαβαίνετε τώρα! Για αυτό μπορεί ένα μέσο όρο η Κυβέρνηση να το σταθμίσει και να ρυθμίσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες. Έστω να είναι αυτό τουλάχιστον. Να υπάρχει μία σταθερή βάση μέχρι το τέλος του έτους. Και αρχές του ’21 βλέπουμε. Σε άλλα κράτη δίνουν τη δυνατότητα να το πληρώσεις του χρόνου στα κρατικά. Στα κρατικά γενικά μπορούν να πληρωθούν τον επόμενο χρόνο που είναι καλύτερα. Χωρίς να σου χαρίσει κάτι. Όπως γίνεται με την εφορία που πληρώνουν αργότερα. Παράταση, γιατί ξέρουν πώς είναι τα πράγματα. Το γνωρίζουν! Πάντοτε λέμε τη γνώμη μας όπου μπορούμε και στα υπουργεία. Καταλαβαίνετε τώρα, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Παντού ενημερώνουμε. Εντάξει, πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση. Πιστεύω, γιατί το βλέπουμε από τις εισπράξεις από όλοι. Γιατί δεν μπορώ να πω εγώ ότι έχω 90% μείωση και να έχω ας πούμε κάτι άλλο. Είναι ξεκάθαρο αυτό, τα βλέπουν και δρουν ανάλογα και θα ενεργήσουν.»

Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν οι επιχειρηματίες στα μαγαζιά τους και  θα κλείσουν πολλά 

«Δεν θέλω να κρίνω για τους άλλους. Έχουν ανοίξει τόσα πολλά. Υπάρχει υπερπληθώρα. Αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχει υπερπληθώρα καταστημάτων, στα οποία ίσως, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν, και δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τόσα πολλά σε μία τόσο μικρή αγορά. Αυτό θα το δει ο καθένας και πρέπει να το σταθμίσει μόνος του, για το τι θα κάνει στην επιχείρησή του. Πιστεύω όμως, ότι θα περάσουμε δύσκολες μέρες σίγουρα όλοι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για αυτό και δεν αντέχουν πολλά χρόνια πάρα πολλοί. Βλέπετε πόσο αλλάζουν επιχειρηματίες κάθε τόσο με τα μαγαζιά τους και το τι γίνεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί υπάρχει πάρα πολύ δυσκολία σε όλο αυτό το μέγεθος της ή αν θέλετε της επιθεώρησης, φτάνει μέχρι την ενόχληση ας πούμε. Κάποιος να σερβίρει τον κόσμο και να έρθει το ΙΚΑ να πούμε το έναν έλεγχο. Δηλαδή πώς θα γίνει να μου πείτε. Γίνεται και με διακριτικό τρόπο. Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και για αυτό πολλοί έχουν αποχωρήσει και δεν κρατάνε πάρα πολλά χρόνια. Δεν αντέχουν.»

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα στην εστίαση

«Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα είναι, πρώτα από όλα εκείνο που πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει αγορά ειδικότερα μεγάλη όταν δεν έχεις ξένους. Η Ελλάδα δεν έχει αγορά, δεν είναι Λονδίνο, δεν είναι Ρώμη, δεν είναι Παρίσι, δεν είναι Βιέννη. Είμαστε μία μικρή αγορά. Ακόμα είμαστε ψωροκώσταινα δυστυχώς, όπως την αποκαλούσαμε παλιά την Ελλάδα. Δεν γίναμε ποτέ δυνατοί οικονομικά στην Ελλάδα. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι πάρα πολλοί που ασχολούνται στη δουλειά μας είναι άσχετοι με τη δουλειά και δεν μπορεί να αντέξει ένας που δεν την ξέρει τη δουλειά και μπορεί να κάνει μία επιτυχία, αλλά αυτή δεν είναι μόνιμη. Και δεν μπορεί να αντέξει. Χρειάζονται πολλά πράγματα, πολλές γνώσεις στη δουλειά μας για να μπορέσεις να αντέξεις. Είναι δύσκολα. Πραγματικά. Το τρίτο είναι αυτό που είπατε, είναι ο πάρα πολύς έλεγχος που γίνεται από όλα τα ταμεία, εφορία, αστυνομία, υγειονομικό. Πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι ψυχολογικό, όταν έχεις κάθε μέρα τέτοιες ενοχλήσεις, εξαντλείται η υπομονή του επιχειρηματία. Καταλαβαίνετε, είναι δύσκολα. Δεν είπαμε να μην υπάρχει έλεγχος. Θέλουμε να υπάρχει έλεγχος και νόμοι ότι έτσι πρέπει να συμβαίνει, αλλά όχι όμως όπως είναι δομημένος ο έλεγχος στην Ελλάδα.»

Δεν πάμε μπροστά γιατί μας τρώει ο ανταγωνισμός και το σαράκι μεταξύ μας στην εστίαση

«Εκεί φταίμε και εμείς γιατί οι Έλληνες έχουμε μία τάση όλα τα φταίει ο άλλος. Δεν φταίμε εμείς σε τίποτα. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι. Φταίμε και εμείς πρώτα από όλα. Τα λάθη μας είναι ότι δεν είμαστε οργανωμένοι όσο πρέπει. Σαν σωματεία, σαν επιμελητήριο. Δηλαδή δεν είμαστε οργανωμένοι. Τι φταίει σε αυτό; Ο ανταγωνισμός. Πάντοτε οι Έλληνες δεν είμαστε μονιασμένοι σε όλα. Εκεί είναι το σαράκι μας. Εκεί ο Έλληνας χάνει έναντι των ξένων και για αυτό είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Και δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα αν δεν μπορέσουμε να ενωθούμε όλοι μαζί για το καλό το δικό μας, της οικογένειάς μας, της πατρίδας μας, για όλα. Γιατί εγώ έχω 4 παιδιά, έχω 4 εγγόνια. Είναι η νεολαία που έρχεται. Πώς αυτή η νεολαία, αντί να τους αφήσουμε μία καλύτερη κατάσταση, την χειροτερεύουμε; Απογοητεύονται τα παιδιά, άλλα φεύγουν. Έχουν φύγει τα καλύτερα μυαλά για όλα τα μέρη του κόσμου. Παντού βρίσκεις Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Τους καλούς Έλληνες. Γιατί εδώ δεν είμαστε μονιασμένοι, δεν είμαστε αγαπημένοι για να κοιτάξουμε όλα αυτά που νομίζουμε ότι είναι εύκολα. Νομίζουμε ότι έτσι είναι. Και σε πολλές άλλες δουλειά. Στα πάντα. Πολιτικά, στα πάντα. Πρέπει να είμαστε μονιασμένοι. Δεν μπορεί αυτό το μπάχαλο. Δεν μπορεί άλλο. Και δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δυστυχώς. Μας το έχει πει ο Σωκράτης 3000 χρόνια πριν. Όποιος περπατάει κάτω από τον ήλιο, τον ακολουθεί η σκιά και όποιος κάτω από την επιτυχία ο φθόνος. Δηλαδή είναι τρομερό.»

Μέσα στην κρίση γίνονται και νέες επενδύσεις στην Αθήνα

«Εγώ δεν είμαι αυτής της νοοτροπίας να μην κάνουμε τίποτα λόγω κρίσης, ήδη έχω και δύο έτοιμα concept που θα κάνω, καθυστερήσαμε λίγο λόγω κορονοϊού, αλλά όλα προχωράνε. Ποτέ δεν σταματάει. Εδώ, εγώ θα θυμίσω ένα ρητό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας του κυρίου Τσάτσου, ο οποίος είχε πει «ο άνθρωπος πρέπει να δημιουργεί σαν αθάνατος και να ζει σαν ετοιμοθάνατος. Πιστεύω ότι τα αγαθά κόποις κτώνται και χρειάζεται πολύ δουλειά, όποια δουλειά και αν κάνουμε. Αν δουλεύουμε, χωρίς πολύ δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Και σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ.»

Δείτε όλη την συνέντευξη 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα