Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, τα περισσότερα κενά παρουσιάζονται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στις πρώτες θέσεις των κενών που θα προκύψουν είναι οι Δάσκαλοι, οι Μαθηματικοί, οι Φυσικοί και οι Φιλόλογοι. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία της Ανατολικής Αττικής , αλλά και των Βορείων Προαστείων, στα οποία ήδη έχουν προστεθεί λόγω κρίσης αλλά και της συζήτησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πολλοί μαθητές, που φεύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία.
Μιλώντας στο newsit.gr, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Νίκος Παπαχρήστος σημειώνει πως υπάρχουν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 13.000 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλα 7.000 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ συνολικά στην Ειδική Αγωγή τα κενά υπολογίζονται στα 2.000. Φυσικό επακόλουθο των κενών είναι οι δεκάδες χαμένες ώρες εκπαίδευσης για τους μαθητές στα σχολεία, πρόβλημα το οποίο θα φανεί από τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής περιόδου.
“Εκτιμούμε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει μόνιμους διορισμούς εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές και δάσκαλοι, κάτι που έπρεπε να γίνει για να καλυφθούν βασικές τρύπες. Υπό αυτή την έννοια τα κενά δεν γίνεται να καλύπτονται με μόνιμους αναπληρωτές κάθε χρόνο και κάθε φορά να ζούμε με την ίδια αγωνία αν θα χαθούν ώρες για τους μαθητές”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος και προσθέτει “είναι γεγονός πως πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε 12.000 πιστώσεις για αναπληρωτές αλλά τις άφησε ανεκμετάλλευτες. Και τώρα έχουμε μία υπηρεσιακή υπουργό, η οποία κάνει τα πάντα για να καλύψει τα εκπαιδευτικά κενά”.
Ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της ΝΔ και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, με δηλώσεις του στο newsit.gr, επισήμανε πως «Η κατάσταση στα σχολεία είναι εξαιρετικά ανησυχητική διότι ο κ. Μπαλτά αποχώρησε από το υπουργείο αφήνοντας πίσω του μία ωρολογιακή βόμβα. Επί 7 μήνες δεν φρόντισε να οργανώσει την κατάσταση στα σχολεία ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα κενά και να κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες εκπαιδευτικές ώρες για τους μαθητές μας”. “Η αδιαφορία του πρώην υπουργού είναι πρωτοφανής. Δυστυχώς δεν εκδηλώθηκε μόνο στα εκπαιδευτικά κενά αλλά σε όλους τους τομείς της παιδείας. Αντιστοίχως συνέβη στην παράλειψή του να καταβληθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν προβλεθεί, όπως για παράδειγμα σ;το πρόγραμμα Οδυσσέας για τη δια βίου μάθηση. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μία βδομάδα κάνει περισσότερα από ότι έκανε ο Μπαλτάς σε διάστημα 8 μηνών. Στην ιδεοληψία μάλλον έχει προστεθεί η πλήρης ανικανότητα”, συνέχισε ο κ. Φορτσάκης
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, λίγο πριν…κουνήσει μαντήλι και φύγει από την…καρέκλα του υπουργείου εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα με αποτέλεσμα στα γυμνάσια και τα λύκεια οι τάξεις να αγγίξουν τους 30 μαθητές, από 27 που προέβλεπε προηγούμενη ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να περιορίσει το πρόβλημα των κενών, ωστόσο οι τεράστιες “τρύπες” δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν χωρίς προσλήψεις ή τοποθετήσεις αναπληρωτών σε εκπαιδευτικές θέσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η νέα υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου με ανακοίνωσή της επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι:”Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά για α/βάθμια και β/βάθμια 12.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ και 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ζητηθεί (αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί ) άλλες 6.000 πιστώσεις από το Π.Δ.Ε. Είναι σαφές ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας αναπληρωτής πριν από τις εκλογές”. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα η νέα υπουργός πραγματοποίησε έκτακτες συναντήσεις με τα διοικητικά συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος αλλά και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να συζητήσουν για τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, τα οποία παραμένουν άλυτα, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά.
Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης