Όσο κι αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα και γνωρίζεις τα χωριά της, τόσο περισσότερο εκπλήσσεσαι από τις ιδιαίτερες ιστορίες που μπορείς να μάθεις και τους παράξενους τόπους που θα τύχει να επισκεφθείς.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν χωριά που έχουν άκρως ξεχωριστά χαρακτηριστικά και σίγουρα δε θα τα ξεχάσεις αν τα επισκεφθείς έστω μια φορά.
Μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρα ο Βώλαξ, το απόκοσμο χωριό της Τήνου που έχει την ιστορία και τον μύθο να το συνοδεύουν.
Οι εικόνες που θα αντικρίσεις εκεί σίγουρα θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.
Ο Βώλαξ στην Τήνο, ξεχωρίζει, λοιπόν, για τους γρανιτένιους ογκόλιθους που θα συναντήσει κανείς εκεί. Το τοπίο μοιάζει απόκοσμο ιδιαίτερα όταν πας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όπως κατά το ηλιοβασίλεμα.
Ο Βόλακας είναι ένα μεσαιωνικό καθολικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης.
Πάντα ήταν, και είναι ακόμη, το χωριό της καλαθοπλεκτικής από την οποία και ζει.
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν σημαντικά πρόσωπα, που να ξεπερνούσαν τα στενά όρια του χωριού, τουλάχιστον μέχρι τον 18ο αι. Μολαταύτα, εντοιχισμένο σε σπίτι του χωριού βρίσκουμε το μαρμάρινο οικόσημο του Οίκου των βενετών πατρικίων Valier.
Το όνομά του το χωριό το οφείλει στους μεγάλους γρανιτένιους βράχους που το περιβάλλουν και είναι κομμάτι του ίδιου του οικισμού: από τον τόπο με τα βράχια, στους βολάκους.
Ο τηνιακός ιδιωματισμός έχει την συνήθεια να «αφαιρεί» γράμματα και λόγω του ότι τα ονόματα μεταδίδονται προφορικά είχαμε την μεταβολή από τους βολάκ(ου)ς στην περιοχή Βολάκ’ς, και Βολάξ.