Νέες ασύλληπτες εικόνες δημοσιεύτηκαν από την τραγωδία που έπληξε το τελευταίο διάστημα τον Παγασητικό κόλπο με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Δύο παράκτια σημεία στον Κόλπο της Κριθαροπούλας που βρίσκονται μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, γέμισαν από τα λέπια και σκελετούς των ψαριών που εγκλωβίστηκαν στον Παγασητικό κόλπο από την πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νέα οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια, συνέβη μόλις έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel που έπληξε αμέτρητα σημεία στην περιοχή.
Η αποσυντεθειμένη οργανική μάζα που κατέληξε τις τελευταίες ημέρες στον Κόλπο της Κριθαροπούλας έχει δημιουργήσει ένα πυκνό στρώμα αγκαθιών που καθιστά το περπάτημα χωρίς παπούτσια, αδύνατο, σύμφωνα με το greenagenda.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και ο Παγασητικός κόλπος έχει καθαριστεί από τα νεκρά ψάρια, οι κάτοικοι περιμένουν τις μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού.
Στην ακτογραμμή από τον Άγιο Γεώργιο έως το Σούτραλι έχει απαγορευθεί η κολύμβηση μέχρι νεωτέρας.
«Το καλύτερο θα είναι να μην παραμένει αυτή η αποσυντεθειμένη οργανική μάζα στις ακτές. Να παρέμβουν άμεσα οι αρχές διότι όχι μόνο επιβαρύνουν, αλλά και μολύνουν», δήλωσε στη Greenagenda.gr o καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αντώνης Κοκκινάκης.
Ένας κάτοικος της περιοχής που για δεύτερη ημέρα, είδε τις απίστευτες εικόνες με τα λέπια και τους σκελετούς των ψαριών είπε:
«Ακόμη και η ωραία εικόνα της θάλασσας δεν συγκινεί κανέναν διότι έχει καλλιεργηθεί ο φόβος και όλοι αναμένουν τις μετρήσεις. Επιπλέον αυτή η εικόνα με το λευκό στρώμα που σχηματίστηκε σίγουρα μας αποτρέπει ακόμη περισσότερο και μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
Η περιφέρεια με βίντεο που ανέβασε από τη θάλασσα του Βόλου αποκάλυψε πως τα νεκρά ψάρια περισυλλέχθηκαν στο 100%.
Τόσο ο Παγασητικός κόλπος, όσο το λιμάνι, οι γύρω παραλίες και ο χείμαρρος Ξηριά καθαριστήκαν εντελώς.
Μετά από μία εβδομάδα εντατικών εργασιών, κατάφεραν να περισυλλεχθούν 270 τόνοι ψαριών που θα κατευθυνθούν για καύση.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ποσότητα εγκλωβισμένων ψαριών μέσα στη σήραγγα, που συνδέει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, με τον Ξηριά και σε εκείνο το σημείο δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα συνεργεία.
Σχετικά με τις ενδείξεις για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, οι αρχές είναι αισιόδοξες.
Οι δειγματοληψίες του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν πως τα νερά κολύμβησης στις 7 ακτές που είχαν πλημμυρίσει με νεκρά ψάρια, είναι πλέον κατάλληλα αλλά οι παραλίες θα δοθούν επίσημα σε χρήση όταν δώσει το «πράσινο φως» και ο ΕΟΔΥ.