Στοές στο κέντρο της Αθήνας...σύγχρονες οάσεις! Διαβάστε για την ιστορία τους και για όσα θέλετε να ξέρετε.
Μια βόλτα στις εμπορικές στοές της Αθήνας αρκεί για να μεταφερθούμε νοερά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο πνεύμα μιας άλλης εποχής που διατηρεί κάτι από την αρχοντιά και τη φινέτσα των παραδοσιακών αστών της Αθήνας.
ΣΤΟΑ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ
Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ημέρα περνούν με βιαστικό βήμα από τη Στοά Αρσακείου που ενώνει τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου. Λίγοι, ωστόσο, κοντοστέκονται για να αναλογιστούν την ιστορία τού εν λόγω περάσματος που κατασκευάστηκε το 1900 από τον μηχανικό Αναστάση Θεοφιλά και τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Μαρούδη και αναμορφώθηκε το 1907 από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Πολλά μαγαζιά διατηρούνται σχεδόν αυτούσια εδώ και πολλές δεκαετίες. Για παράδειγμα ο μουσικός οίκος Γαϊτάνος που βρίσκεται εκεί από το 1926. Βέβαια οι σημερινοί ιδιοκτήτες του το αγόρασαν από τους κληρονόμους. Όπως λέει και στο newsit o κ. Νίκος Κοκονέτσης η στοά γνώρισε μεγάλη κίνηση τη δεκαετία του 90 (όπου τότε ανακαινίστηκε κιόλας και απέκτησε τη σημερινή της μορφή με τον θόλο). Παλιό μαγαζί είναι και το café Ορφέας από το 1926 συγκεκριμένα, το οποίο έχει διατηρήσεις την ρέτρο αισθητική του. Ο ιδιοκτήτης κ. Νίκος μας λεει ότι η Αρσακείου είναι ίσως η μεγαλύτερη στοά στην Αθήνα και εξέφρασε το παράπονο πως σήμερα είναι παρατημένη στο έλεος του Θεού.
Η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή της, στο κέντρο της οποίας διαμορφώνεται ένας περίτεχνος θόλος, επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο, ενώ στο κέντρο της στοάς υπάρχει μια μικρή οκταγωνική πλατεία και ένα παλιό τυπογραφικό πιεστήριο.
ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ιστορική Στοά του Βιβλίου, η οποία αποτελεί προέκταση της Στοάς Αρσακείου.
Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας τής εν λόγω στοάς δόθηκε τον Ιούνιο τού 1996 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα, με επίκεντρο το βιβλίο και την ανταλλαγή των ιδεών. Είναι από τους λίγους χώρους όπου οι φοιτητές συνυπάρχουν με ηλικιωμένους μελετητές, το παλιό αγκαλιάζει το νέο και η ψυχαγωγία ενώνεται με τη μόρφωση.
Ο οικοδομικός ιστός της Αθήνας κρύβει ακόμη μέσα του πολλά διαμαντάκια, μικρές οάσεις στην καρδιά της πόλης. Δεν έχουμε παρά να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος δικό τους και δικό μας.