Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Επαναφέρει τις συντάξεις των Δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Επαναφέρει τις συντάξεις των Δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα

Απόφαση – βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τους  συνταξιούχους δικαστές, που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Με ισχυρή πλειοψηφία, 28 έναντι 3, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε πως είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. 

Όπως κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους  των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). 

Παράλληλα, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν  προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι  πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

Ακόμα, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση  για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε  σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις