Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε εύθραυστη επιδημιολογική και υγειονομική κατάσταση, καθώς 13 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «κόκκινο». Αν και τα εμβόλια αποδεικνύονται σωτήρια και κρατούν χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την υπόλοιπη χώρα, οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιλέγουν τον εμβολιασμό και γεμίζουν αργά και σταθερά νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Στους εκατόν πενήντα ένας (151) ανέρχονται οι άνθρωποι, μάλιστα, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 και κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού σε λιγότερο από ένα μήνα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης. Σε ποσοστό πάνω του 95% θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, καθώς το εμβόλιο προστατεύει σε πολύ υψηλά ποσοστά από σοβαρή νόσηση και θάνατο.
Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με το σύστημα Υγείας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση των εφεδρειών του σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης και τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid-19. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 98%.
Είναι χαρακτηριστικό, πως στα 30 νοσοκομεία των δύο μεγάλων Υγειονομικών Περιφερειών, της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας (απλές κλίνες Covid-19, μονάδες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ) είναι 672, οι 416 εξ αυτών ανεμβολίαστοι.
Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία και από τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης:
Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών ανάμεσα σε ανεμβολίαστους πολίτες
Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη (6/10), καταγράφηκαν 409 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 436 στην Αττική που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό.
Όμως δεν είναι τόσο, ο αντικειμενικά μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη που προβληματίζει τους ειδικούς, όσο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών που μολύνονται καθημερινά είναι ανεμβολίαστοι, με το 20% από αυτούς να καταλήγει τελικά στο νοσοκομείο και το 5% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις 6 από τις 13 «κόκκινες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν καταφέρνουν να αγγίξουν καν το 45%, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές δεν ξεπερνούν το 55%.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια μάλιστα, που περιλαμβάνει 14 μεγάλα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ από τον μήνα Αύγουστο και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες, αυξήθηκαν κατά 37%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της περιοχής τον μήνα Σεπτέμβριο, με ανεμβολίαστους πάνω από το 80% από αυτούς.
Στους 151 έφτασαν οι θάνατοι ασθενών σε ΜΕΘ, που δεν είχαν εμβολιαστεί μέσα σε 22 ημέρες.
Δείτε το γράφημα της 4ης ΥΠΕ:
«Είναι σαφές ότι στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει πίεση και αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην περάσουμε τον περυσινό Νοέμβριο», δηλώνει σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτριος Τσαλικάκης.
Θεσσαλονίκη: «Ένα βήμα πριν τη μετατροπή κλινών σε κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ»
Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αριθμούν περίπου 25 με 30 νέες εισαγωγές ασθενών και “κλείνουν” με πληρότητα 100% στις ΜΕΘ.
Δεν ήταν λίγα τα περιστατικά διασωληνωμένων ασθενών, μάλιστα, που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και χρειάστηκε να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας είναι να επεκταθούν οι απλές και οι ΜΕΘ κλίνες Covid-19 εάν χρειαστεί, όμως, αυτό θα γίνει εις βάρος των νοσηλειών άλλων ασθενειών, που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν για το καλό της δημόσιας Υγείας, όπως ανέφερε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων ρυθμίσεων υπέρ των εμβολιασμένων:
«Με αυτές τις συνθήκες, η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη. Και επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρα από τους αρρώστους που έχουν κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς, καρκινοπαθείς, αρρώστους που χρειάζονται μεταγγίσεις, τραυματίες, αρρώστους που κάνουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, που πρέπει επίσης να έχουν την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον, τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε.
Βόρεια Ελλάδα: Αγωνιούν οι υγειονομικές αρχές για την άρση των μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές
Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφορά κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, καθώς εκεί βρίσκονται όλοι οι επιβαρυμένοι νομοί.
Η επέκταση των προνομίων των εμβολιασμένων, παρ’ ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, βαδίζει στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς -όπως λένε οι ειδικοί- τα νέα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια και χωρίς παρεκκλίσεις ώστε να μην «δυναμιτίσουν» την ήδη εύθραυστη εικόνα του υγειονομικού συστήματος.
Παρ’ όλα αυτά, η πίεση των εμβολιασμένων πολιτών για περισσότερη κανονικότητα δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί, όπως επισημαίνουν.
Την αγωνία της για τη βόρεια Ελλάδα εξέφρασε το απόγευμα της Τετάρτης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα:
«Υπάρχει μία πίεση που είναι έντονη στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ήθελα από όλους μας να ζητήσω να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας, δηλαδή να είμαστε προσεχτικοί. Είναι πολύ δύσκολο και για όλους τους υγειονομικούς να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά που «βαραίνουν» και μαζεύονται πάρα πολλά, όπως έγινε πέρσι στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε συγκεκριμένα και αποκάλυψε ότι 20χρονο αγόρι που δεν είχε εμβολιαστεί, έχασε τη ζωή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά θέλουμε πραγματικά να ζητήσουμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες. Η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά», κατέληξε η ίδια.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr