Site icon NewsIT
13:55 | 06.11.23

«Βόρειο Σέλας» – Οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξηγούν για τις «κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός»

«Βόρειο Σέλας» – Οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξηγούν για τις «κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός»
Newsit Newsroom

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας εξηγούν με μια αναλυτική ανάρτηση για το «Βόρειο Σέλας» όπως το βάφτισαν οι χρήστες των social media που έκανε την εμφάνισή του στον ελληνικό ουρανό. 

Όπως εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο το Σέλας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται γενικά από τις ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες. Λεπτομέρειες για το φαινόμενο έδωσαν ήδη επιστήμονες όπως ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο επίσης μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς

«Χθες το βράδυ, 5 Νοεμβρίου 2023, παρατηρήθηκε σέλας από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας. Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου)», τονίζουν στην ανάρτηση. 

Και συνεχίζουν: «H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5). Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας».

Όσον αφορά στο χρώμα του οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν: «Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας.
Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.
Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα».

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version