Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του.
Βορειοανατολικά κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis“, που πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων και βρίσκεται περίπου 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.
Το Oruc Reis dεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού, που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.
Η κατάσταση αξιολογήθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε επί τρίωρο στο Πεντάγωνο, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Click4more: Ενημέρωσε Αναστασιάδη ο Μητσοτάκης για τα… παιχνίδια του Οruc Reis
Όπως ανανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: “Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός”.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.
Η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την απάντηση, ωστόσο, από τη γερμανική προεδρία να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική. Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως ούτως ή άλλως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει την κίνηση της γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο, πριν από σχεδόν 20 μέρες, στάθηκε καθοριστικό για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα. Η στάση της, δηλαδή, κάθε άλλο παρά παθητική είναι – όπως υπαινίχθηκε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας – και η αναμονή ενδείκνυται περισσότερο από μια πιθανή εμπλοκή στο «λάθος» που επιδιώκουν οι Τούρκοι ή ακόμη και σ’ ένα θερμό, στρατιωτικό επεισόδιο.
Μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά… μέσω Anadolu
Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας “Anadolu”, προχώρησε σε μία αιφνιδιαστική κίνηση καθώς, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ανήρτησε αποσπάσματα δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά.
Στην ανάρτηση συμπεριλαμβάνεται βίντεο που έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά, με αποσπάσματα των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, γράφοντας: “Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”.
❝Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύεί τα δικαιώματα όλων❞
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) August 11, 2020
Δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο https://t.co/9PgwTyUMDt pic.twitter.com/LAY4rAE6sy