Ελλάδα

Βραδιά μνήμης στην Αγία Βαρβάρα – 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μία συγκλονιστική βραδιά μνήμης στην Αγία Βαρβάρα, από το σχολείο Λαϊκής Παράδοσης και Λαογραφίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και με την επιμέλεια του διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας κ. Ηλία Υφαντίδη, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων.

Υπολογίζεται, κατ’ εκτίμηση, ότι το χρονικό διάστημα 1916-1923 πλέον των 360.000 Ποντίων, από το καταγεγραμμένο σύνολο 750.000-, θανατώθηκαν από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Να σημειωθεί, ότι, επίσημα στοιχεία των Οθωμανικών Υπηρεσιών, αναφέρουν ότι ζούσαν περίπου 2,2 εκατομμύρια Έλληνες, στα εδάφη της Αυτοκρατορίας. Το 1928 καταμετρήθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα σχεδόν 1,3 εκατ. άνθρωποι. Η διαφορά δίνει τον αριθμό των αγνοουμένων, οι οποίοι προφανώς, μαρτύρησαν και έφυγαν από τον κόσμο, κάτω από συνθήκες.

Οι 600 και πλέον θεατές στο «Γιάννης Ρίτσος», φανερά συγκινημένοι, παρακολούθησαν τους ομιλητές και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορευτικό συγκρότημα, το οποίο παρουσίασε ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, λέγοντας ότι, αν αναζητά κανείς το «γιατί» σε μία γενοκτονία, δεν πρόκειται να βρει κανείς απάντηση γιατί κάθε γενοκτονία υπερβαίνει την λογική. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η διατήρηση της μνήμης. Γιατί μας μένει ένα ανεξόφλητο χρέος. Ο κ. Μίχος είπε, μεταξύ άλλων, [… πριν χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες Αργοναύτες έφθασαν στα παράλια του Πόντου…]

Πράγματι, έκτοτε, ο Ποντιακός Ελληνισμός ρίζωσε και μεγαλούργησε στις περιοχές εκεί, μέχρι που ο Κεμάλ και οι ορδές του κατέσφαξαν και επιχείρησαν να ξεριζώσουν την Ελληνική ψυχή από τις ακτές του Ευξείνου. Όμως, αν σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να εξολοθρεύσουν και να διώξουν τα πρόσωπα, δεν μπορούν -και κανείς, ούτε οι διάδοχοί του- να ξεριζώσει την Ποντιακή πατρίδα από την ψυχή των χιλιάδων Ποντίων στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

[…Οι απόγονοι των Αργοναυτών εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας…] επισήμανε ο Δήμαρχος για να αναφερθεί στην συνέχεια στο γεγονός της υποχρέωσης να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη ως ελάχιστη ανταπόδοση στην θυσία εκείνων που συνάντησαν την μανία και τα δολοφονικά ένστικτα των βαρβάρων.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν δύο επίσης, εξαίρετοι ομιλητές, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση των πραγμάτων, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και ακολούθως, ο συγγραφέας κ. Γιάννης Καλπούζος.

Οι παριστάμενοι θεατές, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους: Ηλία Υφαντίδη: λύρα-τραγούδι, Χρήστο Τσιαμούλη: ούτι, Πάνο Δημητρακόπουλο: κανονάκι, Βαγγέλη Καρύπη: κρουστά. Συμμετείχε, επίσης, η Βυζαντινή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας καθώς και Χορευτικές Ομάδες Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας ‘’Ο Φάρος’’.
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος λειτουργούσε η έκθεση ‘’Ψωμιάδειου Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού’’, με φωτογραφικό υλικό του Στέργιου Θεοδωρίδη από τις Αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου.

Παρόντες στην σημαντική αυτή εκδήλωση ήσαν ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γ.Γ. Ιθαγένειας Νάσος Μπαλέρμπας, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω και υποψ. Βουλευτής στον δυτικό τομέα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΥΦΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Τάκης Νικολακέας και η υπ. βουλευτής της ΝΔ Βαρβάρα Ψυχούλα Κοντογιάννη.

Πηγή: dikaiosinisimera.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα