Το «Βραδινό», γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε μελατονίνη παρουσίασε η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, σε συνεργασία με το ΑΠΘ!
Το «Βραδινό» είναι γάλα διαφορετικό, που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το άρμεγμα των αγελάδων το βράδυ. Το παρουσίασαν η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Αλίκη Περρωτή».
Το γάλα «Βραδινό», που αποτελεί το νέο προϊόν της ΑΓΣ, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε μελατονίνη και διατίθεται προς το παρόν μόνο από το κατάστημα της.
«Η ιδέα για την εκμετάλλευση του βραδινού γάλακτος των αγελάδων, προέκυψε στη βάση της ευζωίας των αγελάδων αλλά και των ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη διαφορά του σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε μελατονίνη», ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Αρσένος.
Η μελατονίνη, όπως εξήγησε ο καθηγητής, αποτελεί μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού αρκετών βιολογικών λειτουργιών που παρουσιάζουν ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια του 24ώρου, ενώ η συγκεκριμένη ουσία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ερευνητών διαχρονικά, λόγω του ρόλου της ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσο, με χαμηλό μοριακό βάρος, του οποίου η εξωγενής χορήγηση δεν αναστέλλει την ενδογενή παραγωγή και μπορεί εύκολα να περάσει τις κυτταρικές μεμβράνες και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Η ουσία αυτή, παράγεται κυρίως στα κύτταρα της επίφυσης του εγκεφάλου κάτω από τον έλεγχο του υποθαλάμου που δέχεται σήματα από τον αμφιβληστροειδή σχετικά με το φως και το σκοτάδι στο περιβάλλον.
Η παραγωγή της, στην οποία εμπλέκεται και η βιταμίνη Β6, που είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την καλή υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αναστέλλεται από το φως και ενεργοποιείται από το σκοτάδι.
«Επομένως, το άρμεγμα των αγελάδων το βράδυ, μας δίνει γάλα το οποίο χαρακτηρίζουμε ως “Βραδινό” και αποδεικνύεται ότι περιέχει περισσότερη μελατονίνη», πρόσθεσε.
«Το γάλα “Βραδινό” άρχισε ως ιδέα πριν από 3,5 χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάναμε μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις συγκρίνοντας τις τιμές της παραγόμενης μελατονίνης στο γάλα σε διάφορες εποχές του έτους, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας, όσο και στο γάλα που αρμέγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε ο προϊστάμενος του Βουστασίου και της Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Στράτος Σουγλής, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια προχωρήσαμε στην μεταποίηση του γάλακτος και στο ημερήσιο παραγόμενο γάλα και στο βραδινό για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την συγκέντρωση της μελατονίνης στο τελικό προς κατανάλωση από τον άνθρωπό προϊόν».
Όταν άρχισε το πρότζεκτ, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της ΑΓΣ ήταν ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος, ενώ η χημική ανάλυση της μελατονίνης σε γάλα και προϊόντα γάλακτος έχει ανατεθεί στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων με επιστημονικά υπεύθυνο τον επ. καθηγητή Γεωπονίας, Δρ. Ιωάννη Μουρτζίνο και στο Εργαστήριο αναλυτικής χημείας του τμήματος Χημείας και πραγματοποιείται σε υποδομές του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ) του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή