Ελλάδα

Βραβεία Όσκαρ: «Έτοιμη» η ελληνική επιτροπή επιλογής υποψηφιότητας – Ποια τα νέα μέλη

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο πολιτισμού έκανε γνωστή τη συμπλήρωση της επιτροπής επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τη συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Μέσα στην ομάδα ανακοινώθηκε πως θα υπάρχουν και δύο νέα μέλη που θα πάρουν τη θέση αυτών που παραιτήθηκαν.

Έβαν Σπηλιωτόπουλος, Δημήτρης Δανίκας, Χριστίνα Λαζαρίδη, Παναγιώτης Ράππας, Σπύρος Ν. Ταραβήρας, Nίκος Πλατύραχος και Αναστάσιος Μίχος θα αποτελέσουν την νέα ελληνική επιτροπή για τα βραβεία Όσκαρ.

Ο Έβαν Σπηλιωτόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής. Έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλυγουντ (Disney, 20ieth Centuy Fox, Paramount, Universal κλπ) και είναι σεναριογράφος των ταινιών blockbuster του Χόλυγουντ, όπως το Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ, κλπ).

Με 25 χρόνια εμπειρία στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ, είναι και μέλος στην Αμερικανική Ένωση Σεναριογράφων – Writers Guild of America, ψηφίζον μέλος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου EFA.

Ο Δημήτρης Δανίκας ως νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Γνωστός κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος (ΒΗΜΑ / ΝΕΑ / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ), με τουλάχιστον 35 χρόνια εμπειρία στον χώρο της κριτικής κινηματογράφου.

Η σεναριογράφος Χριστίνα Λαζαρίδη, (υποψήφια για Όσκαρ) είναι ψηφίζον & ισόβιο μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου (που απονέμει τα Όσκαρ όπου θα υποβάλλουμε την εθνική μας συμμετοχή) και μέλος στην Αμερικανική Ένωση Σεναριογράφων – Writers Guild of America.

Πέρα από τα αναφερόμενα, είναι ψηφίζον μέλος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, διδάσκει σενάριο στο COLUMBIA UNIVERSITY στην Νέα Υόρκη και έχει διδάξει σενάριο και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε σεμινάρια σε Ελλάδα, Μεξικό κλπ.

Ο σκηνοθέτης animation Παναγιώτης Ράππας έχει δουλέψει για τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλυγουντ, για την AMBLN ENTERTAINMENT LONDON (του Στήβεν Σπήλμπεργκ), για την BIOSKOP FILM Μόναχο, μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες παραγωγής κλπ, με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του.

Το μοναδικό διαμένον στην Ελλάδα ψηφίζον & ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (που απονέμει τα Όσκαρ όπου θα υποβάλλουμε την εθνική μας συμμετοχή), ψηφίζον μέλος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου – European Film Academy EFA.

Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Σπύρος Ν. Ταραβήρας είναι ψηφίζον μέλος στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία – European Film Academy EFA και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα ψηφίζον μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA.

Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σκηνοθεσίας & Σεναρίου του Πανεπιστημίου Τηλεόρασης & Κινηματογράφου και εκλεγμένο Μέλος της Συγκλήτου του στο Μόναχο.

Νέος μέλος της επιτροπής, ο μουσικός και συνθέτης soundtracks πολλών αλλοδαπών και ελληνικών βραβευμένων ταινιών Nίκος Πλατύραχος που έχει μεγάλη διεθνή πορεία και σπουδές σε Ελλάδα και Γερμανία.

Έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Στη θέση του διευθυντή φωτογραφίας μπήκε το δεύτερο νέο μέλος, ο Αναστάσιος Μίχος. Έχει δουλέψει σε μεγάλες παραγωγές για όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ και με τεράστιους ηθοποιούς.

Ψηφίζον & ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών & Επιστημών AMPAS στο Λος ‘Αντζελες, μέλος του εκ των σημαντικότερων Σωματείων της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας Σωματείου Αμερικανών Διευθυντών Φωτογραφίας (American Society of Cinematographers ASC).

Ο Αναστάσιος Μίχος είναι ψηφίζον μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας GSC (Greek Society of Cinematographers).

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε έναν μήνα μετά το «φιάσκο» του υπουργείου πολιτισμού, όταν έγινε γνωστό στους Βασίλη Κεκάτο, Λήδα Γαλανού, Κόρα Καρβούνη και Κάλλια Παπαδάκη πως θα αποτελούν την επιτροπή που θα επιλέξει την φετινή ελληνική πρόταση για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Αφού οι τέσσερις καλλιτέχνες αποδέχθηκαν την αίτηση και έμαθαν ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού, το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων τους έστειλε email για να τους ενημερώσει πως η συμμετοχή τους εν τέλει δεν οριστικοποιήθηκε.

Η υπόθεση έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο αφού οι Έλληνες δημιουργοί απέσυραν τις ταινίες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται πως 21 από τις 23 ταινίες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στα βραβεία Όσκαρ στις 2 Μαρτίου 2025, εν τέλει αποσύρθηκαν.

Η μοναδική ταινία που δεν έχει αποσύρει την υποψηφιότητά της, είναι η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα