Ελλάδα

Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε στέλεχος του Κτηματολογίου

Η κυρία Λιάνα Βαρελά βραβεύτηκε για την Ενιαία διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα εθνικών γεωχωρικών δεδομένων.

Αρκετοί δημόσιοι φορείς διαθέτουν γεωχωρικά δεδομένα (Ελληνικό Κτηματολόγιο, Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κά), λίγοι όμως παρέχουν τα δεδομένα τους στο ευρύ κοινό, ενώ ορισμένοι έχουν αναπτύξει ήδη γεωπύλες (geo-portals), μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα αναζήτησής τους, όχι όμως εξειδικευμένης, ούτε η είναι εφικτή η δημιουργία και λήψη νέων online δεδομένων. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναζητήσει σε πολλές πηγές τα δεδομένα που τον ενδιαφέρουν, με αποτέλεσμα το μεγάλο κόστος σε χρόνο, αλλά και τον κίνδυνο να αποβεί ατελέσφορη η αναζήτηση.

Το «Μίτο» στο λαβύρινθο των γεωχωρικών δεδομένων, έρχεται να καλύψει η ιδέα του στελέχους της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών & Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Λιάνας Βαρελά της οποίας η πρόταση με τίτλο «Ενιαία διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα εθνικών γεωχωρικών δεδομένων» κέρδισε το 2ο βραβείο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατηγορία «Καλύτερη νέα ιδέα / Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Με σύνθημα «Μετασχηματιζόμαστε ψηφιακά, αλλάζουμε την Ελλάδα» το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε το θεσμό των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Δημόσιο Τομέα, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και σε φορείς του Δημοσίου, με σκοπό την ανάδειξη αποτελεσματικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων διαδικασιών ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, αλλά και γενικότερα η ανάπτυξη δράσεων που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

«Μέσω της Ενιαίας διαδικτυακής, διαδραστικής πλατφόρμα εθνικών γεωχωρικών δεδομένων» τονίζει η Λιάνα Βαρελά, «θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητήσει και να διαχειριστεί τα διαθέσιμα εθνικά γεωχωρικά δεδομένα στην περιοχή ενδιαφέροντός του».

Η προτεινόμενη διαδικτυακή εφαρμογή, αφ’ ενός θα συγκεντρώνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα σε μία πλατφόρμα, αφ’ ετέρου θα προσφέρει στον χρήστη εργαλεία και λειτουργικότητες για την διαχείρισή τους, όπως τη δυνατότητα να αναζητήσει τα δεδομένα που τον ενδιαφέρουν ανά κατηγορία (πχ διοικητικά όρια, Δασικός Χάρτης) και να τα εμφανίζει πάνω στον χάρτη, να τα συγκρίνει μεταξύ τους και να εκτελεί εξειδικευμένες αναζητήσεις, είτε σχεδιάζοντας (ή μεταφορτώνοντας) ο ίδιος την περιοχή που τον ενδιαφέρει πάνω στον χάρτη, είτε υποβάλλοντας ο ίδιος ερωτήματα (από ένα προσχεδιασμένο μενού) στη Βάση Δεδομένων. Παράλληλα θα μπορεί online να παραγγείλει, εάν χρειαστεί να πληρώσει και να λάβει τα επιλεγμένα δεδομένα σε μορφή επιλογής του.

«Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης της ιδέας είναι η διάθεση των εθνικών γεωχωρικών σε μορφή συμβατή με την Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE, όπως αυτά του Κτηματολογίου, ώστε να είναι άμεσα αξιοποιήσιμη η πληροφορία που περιέχουν», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου καθ. Δημήτρης Σταθάκης, ο οποίος συνεχάρη τη Λιάνα Βαρελά για την βράβευσή της, η οποία έγινε σε ειδική εκδήλωση, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, από τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. (Περισσότερα στο σύνδεσμο https://digitalawards.gov.gr).

Η προτεινόμενη εφαρμογή απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, επαγγελματίες ή μη, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες. Πιθανοί χρήστες είναι κατ’ αρχήν όλοι οι επαγγελματίες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα της γεωπληροφορικής, των γεωεπιστημών και του περιβάλλοντος, αλλά και οι επαγγελματίες που δεν είναι γνώστες αυτών των επιστημών, αλλά τους ενδιαφέρει η απεικόνιση της δικής τους πληροφορίας πάνω σε ένα χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά δεδομένα, όπως τουριστικές ή κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις. Π.χ. βλέποντας τα όρια των περιοχών Natura και το οδικό δίκτυο, μία τουριστική επιχείρηση θα μπορούσε να σχεδιάσει πάνω στον χάρτη περιπατητικά μονοπάτια, τα οποία θα μπορεί κατόπιν να κατεβάσει στον υπολογιστή του σε μία κοινή και επεξεργάσιμη μορφή.

Επίσης κάθε απλός πολίτης θα έχει την δυνατότητα να δει πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν, π.χ. Δασικό Χάρτη, οδικό δίκτυο κλπ, αλλά και να προσθέσει στον χάρτη πληροφορία δικού του ενδιαφέροντος. Η εφαρμογή απευθύνεται και στις υπηρεσίες του δημοσίου, παρέχοντάς τους εύκολη πρόσβαση στα μη ανοιχτά δεδομένα (μέσω παροχής δικαιωμάτων ελεγχόμενης πρόσβασης), που διατίθενται μόνο σε αυτές και όχι στο ευρύ κοινό. (π.χ. ένα Δήμος θα έχει πρόσβαση σε μη ανοιχτά δεδομένα μόνο στα όρια της επικράτειάς του και όχι στο σύνολο της χώρας).

Υπενθυμίζεται ότι ο Διαγωνισμός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διενεργείται πλέον σε ετήσια βάση  με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τη διάχυση των πολιτικών που άπτονται της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα