- Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του προεδρικού Διατάγματος - Το "βραχιολάκι" θα έχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με GPS - Θα το φορά στο πόδι, εκτός αν δεν επιτρέπεται για λόγους υγείας - 250 οι κρατούμενοι από όλες τις φυλακές της χώρας που θα το φορέσουν πιλοτικά - Οι κρατούμενοι θα υπογράφουν και... υπεύθυνη δήλωση πως δε θα καταστρέφουν το "βραχιολάκι"
Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού τον περασμένο Ιανουάριο έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα με τα “βραχιολάκια” στους κρατουμένους, που είχε “παγώσει”. Αλλά φαίνεται πως μήνες μετά, το ζήτημα παίρνει το δρόμο για την εφαρμογή του.
Την Κυριακή έγινε γνωστό πως το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα “βραχιολάκια” στους κρατουμένους όταν βγαίνουν από τη φυλακή με άδεια.
Με τα ηλεκτρονικά “βραχιολάκια” θα μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι κατάδικοι που τα φορούν.
Το κείμενο του διατάγματος είναι προσαρμοσμένο στις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως είναι γνωστό, η Αρχή τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφασή της είχε κάνει διορθωτικές υποδείξεις στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια».
Οι υποδείξεις αφορούσαν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων και υποδίκων που θα χρησιμοποιήσουν το «βραχιολάκι».
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο διατάγματος, το “βραχιολάκι” εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος γεω-εντοπισμού. Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι.
Το πιλοτικό πρόγραμμα για τα «βραχιολάκια» θα εφαρμοστεί για 18 μήνες και για περίπου 250 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε:
α) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
β) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.
γ) Έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).
Δ) Έως 50 υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).
Τέλος, ο επιτηρούμενος θα υπογράφει δήλωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει μέλη του αρμόδιας ομάδας επιτήρησης και ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει το «βραχιόλακι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αθανασίου: “Βραχιολάκι” σε 50 οροθετικούς κρατούμενους
Σε τρεις μήνες το βραχιολάκι των κρατουμένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το “ηλεκτρονικό βραχιολάκι” σε κατάδικους και υπόδικους
Παυλόπουλος: Μη βάλετε… βραχιολάκι στη Χρυσή Αυγή!
Συμφωνία των φορέων για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (βραχιολάκι)