Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Μόνο με δανεισμό και προσωρινά η επανένωση

Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: Μόνο με δανεισμό και προσωρινά η επανένωση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και πάλι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανικού Μουσείου για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού. Από την Αθήνα η περίπτωση δανεισμού απορρίπτεται, καθώς συνεπάγεται και προϋποθέτει να αποδεχθεί ότι τα εκθέματα είναι ιδιοκτησία της Βρετανίας. 

Για τις δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου ότι Αθήνα και Λονδίνο θα μπορούσαν να «μοιραστούν» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις στον ΣΚΑΪ εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος. Κληθείσα λοιπόν να αποσαφηνίσει αν με τις δηλώσεις περί πιθανής «συμφωνίας» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν εννοούσε οτιδήποτε άλλο πλην του δανεισμού τους στην Αθήνα, η εκπρόσωπος είπε: «Το Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα δανεισμού οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή στο Λονδίνο Θανάση Γκαβό, εκπρόσωπος σημείωσε πως το Μουσείο δανείζει 4.000-5.000 αντικείμενα κάθε χρόνο και ότι 170 αρχαιοελληνικά εκθέματα περιοδεύουν αυτήν τη στιγμή σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία «όπου θα φτάσουν και θα εμπνεύσουν νέα ακροατήρια πριν επιστρέψουν στο Μουσείο».

Πρόσθεσε μάλιστα – όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ – ότι αυτά τα όμορφα έργα τέχνης αγαπιούνται από μία παγκόσμια κοινότητα. «Πιστεύουμε ότι η δημόσια πρόσβαση θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά αυτών των συζητήσεων, καθώς υπερβολικά συχνά οι συζητήσεις περιορίζονται σε νομικίστικο και ανταγωνιστικό υπόβαθρο αντί να επικεντρώνονται στο πώς θα μοιραστούμε τα Γλυπτά με έναν ευρύτερο κόσμο», συμπλήρωσε.

«Ο ρόλος ενός σύγχρονου μουσείου είναι να παρέχει ένα μέρος στο οποίο αυτά τα αντικείμενα προκαλούν δημιουργικότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοούν το παρελθόν, να διαμορφώνουν το παρόν και να προετοιμάζονται για το μέλλον» αναφέρει επίσης η εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος. «Πάντοτε πιστεύαμε ότι αυτά τα έργα βοηθούν τους επισκέπτες να εναγκαλιστούν αυτό το όραμα», προσθέτει. 

«Η εμβάθυνση της δημόσιας πρόσβασης, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για συλλογές να διαμοιράζονται και να γίνονται κατανοητές σε όλο τον κόσμο, παραμένει στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτυγχάνει το Βρετανικό Μουσείο», καταλήγει η δήλωσή της. 

«Δεν είναι λύση, είναι ελιγμός»

Υπενθυμίζεται ότι τις δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, πως Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς προαπαιτούμενα, σχολίασε την Τετάρτη ο Έλληνας ομόλογός του. Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. εμφανίστηκε ιδιαίτερα διστακτικός στα περί δυνατότητας συμφωνίας διαμοιρασμού. 

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης. 

Με πληροφορίες και από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις