Ελλάδα

Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση για συμφωνία με την Ελλάδα»

«Κάποια απόσταση» βλέπει ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα προκειμένου να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη «γενέτειρά» τους. «Δεν θα βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη αν είμασταν κοντά σε συμφωνία», είπε την Τετάρτη (04.12.2024).

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Τετάρτη ότι μία αναφερόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαφωνίας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «ακόμη σε κάποια απόσταση».

Τα σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας έγιναν μία ημέρα αφότου το αρχαιολογικό μουσείο του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «εποικοδομητικές» συνομιλίες με την Αθήνα για τα αρχαία γλυπτά, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι ζωφόροι μπορεί να επιστραφούν στην Ελλάδα με τη μορφή δανεισμού.

«Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια ρύθμιση όπου κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά βρίσκονται στην Αθήνα, όπου, φυσικά, είχαν αρχικά τοποθετηθεί», είπε ο επικεφαλής του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σε ένα podcast.

«Και σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα να μας δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της. Σε αυτό σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, αλλά βρισκόμαστε ακόμα σε κάποια απόσταση από κάθε είδους συμφωνία».

Εμφανιζόμενος πρόθυμος να αμβλύνει τις προσδοκίες ότι επίκειται οποιαδήποτε συμφωνία, ο Όσμπορν σημείωσε ότι μιλούσε από τη Νέα Υόρκη και όχι από τη βρετανική πρωτεύουσα:

«Θα βρισκόμουν στο Λονδίνο αν βρισκόμασταν στα πρόθυρα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Όσμπορν πρότεινε, επίσης, ότι του έχει δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στο επίμαχο ζήτημα από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών που εξελέγη τον Ιούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υποδέχτηκε τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (03.12.2024).

Στο podcast του, ο Όσμπορν σημείωσε ακόμη: «Ο Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των Γλυπτών είναι πολύ περισσότερο θέμα του Βρετανικού Μουσείου, παρά της κυβέρνησης».

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αποτελούν πηγή διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας για πάνω από δύο αιώνες.

Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα Γλυπτά λεηλατήθηκαν το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι τα Γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» από τον Έλγιν και στη συνέχεια πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

πηγές: AFP, France24.com

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα