Μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε την Κυριακή (22.07.2018) στο φως. Πρόκειται για ασύλητο τάφο στην Επισκοπή Σικίνου, τον τάφο μιας επιφανούς γυναίκας της περιοχής.
Ο ασύλητος τάφος βρέθηκε στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής που έχει ξεκινήσει από το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το μνημείο της Επισκοπής είναι καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό. Αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια σπουδαίας σημασίας ανακάλυψη: έναν μυστικό ασύλητο τάφο. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου ώστε να διαφύγει της σύλησης και των τυμβωρύχων.
Ο ασύλητος τάφος και η επιφανής “ένοικός” του
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως η γυναίκα που είχε θαφτεί στον τάφο της Επισκοπής ήταν σπουδαίο πρόσωπο της εποχής και της κοινωνίας της Σικίνου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τον πλούτο τον κοσμημάτων που φορούσε η νεκρή.
Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ».