Η Αθήνα δεν έχει απλώς μεγάλη ιστορία αλλά κρύβει σπουδαία γεγονότα, αξιοθέατα και ιστορίες ανθρώπων στα θεμέλιά της. Όπως η χαμένη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη που θα λέγαμε ότι «θυσιάστηκε» για να αποκαλυφθεί η Αρχαία Αγορά.
Ο λόγος για την συνοικία Βρυσάκι την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν. Μια συνοικία που έμελλε να υπάρχει για λίγα χρόνια κάτω από την Ακρόπολη και έχει τη δική της ιστορία.
Κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης απλώνεται η Αρχαία Αγορά αλλά εκεί κάποτε μερικά χρόνια πριν, υπήρχε ακόμη μια γειτονιά με ζωή, σπίτια και κατοίκους.
Η συνοικία Βρυσάκι βρισκόταν στο σημείο που σήμερα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Αθηνών μεταξύ Θησείου, Αρχαίας και Ρωμαϊκής Αγοράς.
Ήταν μια γειτονιά όπως όλες οι άλλες δηλαδή με σπίτια, ταβέρνες, παντοπωλεία ενώ είχε ακόμη και Πρωτοδικείο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Βρυσάκι δεν υπήρχε κανένα σπίτι ακατοίκητο. Κατά μέσο όρο μία οικογένεια ζούσε σε ένα ή δύο δωμάτια. Πολύ συχνά ζούσαν μαζί δύο έως οκτώ οικογένειες, αλλά καταγράφονται και περιπτώσεις που τον ίδιο χώρο μοιράζονταν 15 οικογένειες.
Στο διάστημα, ωστόσο, μεταξύ 1931 και 1939 το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώθηκε. Διανοίχτηκε μεγάλη τάφρος πλάτους 15 μέτρων για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θησείου και Ομονοίας.
Ήταν τότε που η συνοικία Βρυσάκι η οποία βρισκόταν στους πρόποδες της Ακρόπολης, απαλλοτριώθηκε και κατεδαφίστηκε.