Την άκρη του νήματος σε μια μυστηριώδη κλοπή τεράστιας ποσότητας λαδιού αξίας περίπου 400.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής, καλούνται να βρουν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ που έχουν αναλάβει την υπόθεση.
Οι αστυνομικοί από τη πρώτη στιγμή που δηλώθηκε η εξαφάνιση των δεκάδων τόνων από τις δεξαμενές των κτιριακών εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού, λαμβάνουν συνεχώς καταθέσεις και συγκεντρώνουν στοιχεία από γεγονότα και δεδομένα.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης αλλά και το άδειασμα τεσσάρων δεξαμενών που περιείχαν 37 τόνους λαδιού χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν προκαλεί πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση.
Όπως λένε στο newsit.gr ελαιοπαραγωγοί αλλά και άτομα που γνωρίζουν από τη διαδικασία αποστράγγισής δεξαμενών από λάδι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ θα απαιτούνταν τουλάχιστον ενά βυτιοφόρο.
Ωστόσο και στην αντίθεση περίπτωση που το λάδι έφευγε λίγο – λίγο πάλι θα ήταν δύσκολο να μην υποπέσει στην αντίληψη κάποιου. Ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει σε μήνυση κατά αγνώστων, οι ελαιοπαραγωγοί από την πλευρά τους σκοπεύουν να κινηθούν κι αυτοί νομικά και να καταθέσουν μηνύσεις ακόμα και για υπεξαίρεση, ενώ η αστυνομία έχει ανοίξει την βεντάλια των ερευνών της και εξετάζει κάθε πιθανό σενάριο.
«Η μητέρα μου είναι ελαιοπαραγωγός κι έτσι κάθε χρόνο βγάζουμε το λάδι της χρονιάς και το πηγαίνουμε για φύλαξη στο συνεταιρισμό, πληρώνουμε το 15%της παραγωγής και μας το κρατάνε για φύλαξη. Φέτος η μητέρα μου ζήτησε μου να πάρει κάποια κιλά γιατί βρέθηκε έμπορος να πουλήσουμε κι έδω και δέκα ημέρες μας αποτρέπουν με κάποιο τρόπο», λέει στο newsit.gr η Χρύσα Ταρκάση και συμπληρώνοντας προσθέτει: «Μας λένε όχι, ότι η τιμή από οκτώ ευρώ που είναι θα πάει στα δέκα. Συγκεκριμένα από τους 1,2 τόνους που είχαμε στο ελαιοτριβείο, ζητήσαμε να πάρουμε τον 1 τόνο και τα 200 κιλά να τα κρατούσαμε για προσωπική χρήση. Από ότι φάνηκε τελικά υπήρχε λόγος που μας απέτρεπαν. Εμένα χθες με πήρε η μητέρα μου τηλέφωνο και μου είπε ότι κάποιος ξάδερφος μου, που ζήτησε να πάρει λάδι του είπαν ότι έγινε κλοπή και δεν υπάρχει λάδι».
«Και πέρυσι υπήρξε πρόβλημα»
Στη συνέχεια όπως ισχυρίζεται η κόρη της ελαιοπαραγωγού επισκέφτηκε τον συνεταιρισμό, ωστόσο δεν διέκρινε σημάδια διάρρηξης. «Με κάλεσε ο υπάλληλος για να πάρω το χαρτί που έδειχνε ποσά κιλά είχαμε αποθηκευμένα, γιατί αποφασίσαμε να κινηθούμε δικαστικά. Πήγα η ίδια μέσα και δεν είδα καμία παραβίαση. Το ελαιοτριβείο ήταν σε πάρα πολύ κατάσταση. Άλλοι είπαν ότι υπήρχαν σπασμένες πόρτες. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάτι τέτοιο. Από την οικογένεια μου και τα ξαδέρφια μου ήταν το 1/3 του λαδιού που εξαφανίστηκε».
Παράλληλα η κ. Ταρκάση αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λείπουν ποσότητες λαδιού, ενώ εκφράζει και τις απορίες της για το πως εξαφανίστηκε το λάδι από το συνεταιρισμό χώρις να το αντιληφθεί κανείς. «Τόσοι τόνοι λάδι για να φύγουν από το ελαιοτριβείο απαιτούνται κάποια μέσα, αλλά και χρόνος .Οι δεξαμενές δεν αδειάζουν έτσι ευκολά. Και πέρυσι είχε δημιουργηθεί κάποιο θέμα αλλά είχε καλυφθεί. Τα κιλά που μας είχαν πει ότι χάθηκαν καλύφθηκαν τότε με την καινούργια παραγωγή. Πέρυσι επειδή υπήρχε ελαιοκαρπία το αντικατέστησαν, φέτος προφανώς δεν μπόρεσαν. Όλα αυτά θα τα δει η δικαιοσύνη».
«Μήνυση για υπεξαίρεση»
Ο δικηγόρος Αθανάσιος Γιοβανούδας που εκπροσωπεί μερίδα ελαιοπαραγωγών που είχαν αποθηκευμένο το λάδι τους στον συγκεκριμένο συνεταιρισμό μιλώντας στο newsit.grεπισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και μήνυση για υπεξαίρεση. «Φημολογείται πως είναι 52 οι τόνοι που έχουν αφαιρεθεί από τις δεξαμενές του συλλόγου. Μιλάμε για 40 και πλέον παραγωγούς που είχαν αφήσει το λάδι της περσινής παραγωγή. Το είχαν αφήσει για φύλαξη εκεί γιατί αυτοί δεν είχαν τις υποδομές. Το είχαν αφήσει για φύλαξη στον συνεταιρισμό και είχαν το δικαίωμα όποτε θέλουν να πηγαίνουν και να παίρνουν όσους τενεκέδες ήθελαν» λέει ο κ. Γιοβανούδας και συνεχίζοντας προσθέτει: «Είναι κάτι που γίνεται για χρόνια στην περιοχή. Φέτος παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο εδώ και δυο μήνες περίπου. Κάποιοι παραγωγοί ήθελαν να πάρουν 30 τενεκέδες λάδι και τους έλεγαν να πάρουν 10 ή μόνο 5. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχει κατατεθεί μήνυση από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού για κλοπή. Σύμφωνα με τους εντολείς μου για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται ένας ειδικός λαδιού για να κάνει την σύνδεση. Παράλληλα απαιτούνται βυτιοφόρα και πολλές ώρες, μην πω ημέρες για να γίνει η μετάγγιση με χαμηλή ροή για να βγει το λάδι. Υπάρχει η εκτίμηση πως δεν έχει γίνει κλοπή και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μήνυση για υπεξαίρεση».
Οι ανοικτές πόρτες και το στράγγισμα των δεξαμενών
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του συνεταιρισμού Θωμάς Καπλάνης αναφέρει ότι η τελευταία μέτρηση είχε γίνει στις 18/7/2023 και τότε εντός των δεξαμενών βρίσκονταν 50,5 τόνοι. Κάποιες ποσότητες όπως λέει ο δικηγόρος του συνεταιρισμού επεστράφησαν στους ελαιοπαραγωγούς, ενώ μιλώντας στο newsit.gr περιγράφει πότε κατάλαβαν οι υπεύθυνοι ότι έγινε η κλοπή.
«Πριν από δυο –τρεις ημέρες διαπιστώθηκε σε έναν έλεγχο που έγινε από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ότι κάποιες από τις πόρτες των εγκαταστάσεων ήταν ανοιχτές. Κλήθηκε αμέσως η ασφάλεια Πολυγύρου η οποία ήρθε και διαπιστώθηκε την επόμενη ημέρα το πρωί ότι λείπουν ποσότητες ελαιόλαδου. Το λάδι όπως μετρήθηκε μετά είναι 35 τόνοι, εκ των οποίων 15 ανήκουν στον ίδιο το συνεταιρισμό και οι υπόλοιποι 20 σε διάφορους παραγωγούς. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και θα βρεθούν οι ένοχοι για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» λέει ο δικηγόρος του συνεταιρισμούς και προσθέτει: «Σίγουρα η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορούσε να φύγει ούτε λίγο – λίγο, ούτε κι απευθείας με ένα μεγάλο βυτίο. Φαίνεται να μην υπάρχουν ίχνη παραβίασης, ωστόσο επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της προανάκρισης δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε για να μην δυσκολέψουμε το έργο της ασφάλειας».
Όσον αφορά τώρα για υποψίες της υπεξαίρεσης ο δικηγόρος του συνεταιρισμού επισημαίνει ότι : «Εμείς καταθέσαμε μήνυση κατά αγνώστων για την ποσότητα τη δικιά μας και προτρέπουμε από την πρώτη ημέρα όλους τους παραγωγούς να υποβάλλουν μηνύσεις κατα αγνώστων. Προκειμένου όταν έρθει η ώρα και βρεθούν οι ένοχοι, να λογοδοτήσουν και να στραφούν εναντίον τους, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί».