Τετάρτη, 11 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Χανιά: Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στον Πλατανιά που απείλησε σπίτια και ξενοδοχεία

Χανιά: Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στον Πλατανιά που απείλησε σπίτια και ξενοδοχεία

Υπό έλεγχο τέθηκε στις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης (11.09.2024) η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή του Πλατανιά στα Χανιά, κοντά σε σπίτια και ξενοδοχεία, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά στον Πλατανιά στα Χανιά έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει, ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα, δεν υπάρχει κίνδυνος για σπίτια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.

Στο σημείο παραμένουν πάνω από 100 πυροσβέστες να επιμελούνται μικρές εστίες και καπνογόνα σημεία, για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται 20 οχήματα της πυροσβεστικής, υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και πάνω από 20 χωματουργικά μηχανήματα.

Αποφύγαμε τα χειρότερα δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, που μαζί με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη βρίσκονται επί τόπου της πληγείσας περιοχής.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για περιπτώσεις αναζωπύρωσης», είπε ο κ. Τσαπάκος, ο οποίος μίλησε για την άμεση και καθολική όπως χαρακτήρισε επέμβαση της πυροσβεστικής, «η ετοιμότητα της οποίας βοηθάει στο να προλαμβάνονται τα χειρότερα».

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ απειλήθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία με το 112 να στέλνει δύο μηνύματα, με το δεύτερο να καλεί κατοίκους και επισκέπτες για εκκένωση του Πλατανιά προς Γεράνι.

«Ενεργοποίηση 112

Αν βρίσκεστε στην πλατεία #Πλατανιά #Χανίων και δυτικά απομακρυνθείτε δυτικά προς #Γεράνι μέσω Παλαιάς Εθνικής Οδού».

Στις 5 το απόγευμα είχε ηχήσει το πρώτο μήνυμα από το 112:

«Ενεργοποίηση 112

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή #Πλατανιάς #Χανίων

Παραμείνετε σε ετοιμότητα

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στη μάχη με τις φλόγες στον Πλατανιά Χανίων πήραν σε πρώτο στάδιο μέρος 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα, προτού οι δυνάμεις ενισχυθούν από όλη την Κρήτη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από Χανιά, Κίσσαμο και Ρέθυμνο έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες που βρήκαν καύσιμη ύλη, λόγω της ανομβρίας που επικρατεί, την ίδια ώρα που ο άνεμος δυσκόλευε το πυροσβεστικό έργο.

Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια, ενώ από τη φωτιά δεν γλίτωσαν ούτε αυτοκίνητα.

Η έκταση της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλη, ενώ οι καπνοί έφταναν μέχρι τη Νέα Χώρα Χανίων.

με πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις