Μετά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται στην Ελλάδα άλλο ένα “όπλο”, που θα ενισχύσει τη “μάχη” κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο σε δέκα ημέρες, καταφτάνουν στη χώρα μας 5.000 χάπια Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19, τα οποία αναπτύχθηκαν από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα χάπια θα χορηγούνται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.
“Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες (01.01.2022), κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στις αρχές του Μαρτίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα και το χάπι της Pfizer, το οποίο αναμένεται να λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Χάπι Merck: Οδηγίες για τη χορήγηση του
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο EMA για τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν την πρώιμη χρήση του χαπιού της Merck, πριν από την άδεια κυκλοφορίας του, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με κορονοϊό, που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών, επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων.
Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της νόσου Covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, που διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής. Το Lagevrio, όταν χορηγήθηκε σε δόση 800 mg δύο φορές την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Click4more: Κορονοϊός – Καθηγητής στο John Hopkins: Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία
Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, το 7,3% των ασθενών (28 από τους 385) που έλαβαν Lagevrio σε σύγκριση με το 14,1% (53 από τους 377) των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν νοσηλευτεί ή είχαν πεθάνει. Κανένας από τους ασθενείς στην ομάδα του Lagevrio δεν πέθανε σε σύγκριση με οκτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και για ποιους είναι απαγορευτικό
Όσον αφορά στην ασφάλεια του φαρμάκου, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος.
Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες, μετά την τελευταία δόση του Lagevrio. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία.
Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του EMA θα δημοσιευτούν σύντομα στην ιστοσελίδα του EMA.
Οι συμβουλές του Οργανισμού μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συστάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας.