Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στη χώρα παραμένει υψηλό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς εστιάζοντας στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. «Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη δηλαδή υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, και ζήτησε από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.
Click4more: Παπαευαγγέλου με… καλά και κακά μαντάτα για το lockdown! 25.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία καθώς, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σημείωσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.
1.341.961 έλεγχοι τις τελευταίες 20 μέρες
Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα, από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι χθες, δηλαδή τις τελευταίες 20 ημέρες, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 1.341.961 ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.005 συνολικά ημερών.
Click4more: Κορονοϊός: Καλά νέα από την κατανομή – Ποιές περιοχές παρουσιάζουν κάμψη στα κρούσματα
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία μας, όσο μικρή και αν είναι, για να εξαπλωθεί. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown»
Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Click4more: Πλαφόν στην τιμή μοριακών και rapid test για τον κορονοϊό
Ερωτηθείς αν έχει ξεπεραστεί το σενάριο ως προς τους μέγιστους αριθμούς (κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων) και ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο κι αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα που έχουν δυναμικό χαρακτήρα το κάνουμε με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, τα ζητήματα δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του εθνικού συστήματος να μην βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες είτε στο πρώτο είτε σε αυτό το στάδιο», ενώ προσέθεσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη καθώς καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Σχετικά με τα rapid tests και αν προβλέπεται αύξηση της διενέργειάς τους ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν είναι τυχαιοποιημένα μόνο τα τεστ που κάνουν αλλά υπάρχουν και στοχευμένα τεστ ανάλογα με το προϊόν της κάθε ιχνηλάτησης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανάλογα με τους δείκτες που μπορούν να τους δείξουν ότι έχουν πιο δυναμικούς πολλαπλασιαστές σε κάποιες περιοχές. «Στοχευμένα ο ΕΟΔΥ μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ΚΟΜΥ και τα υγειονομικά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας παρεμβαίνουν ανάλογα με την περίπτωση», σημείωσε.