Site icon NewsIT

Χαρδαλιάς για πανώλη: Σε απόλυτη επιφυλακή η Αττική

30.07.2024 | 15:39
Χαρδαλιάς για πανώλη: Σε απόλυτη επιφυλακή η Αττική

ΑΡΓΟΣ - Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε αγροτική έκταση στις Μυκήνες. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άργους και Ναυπλίου που επιχείρησε στο σημείο με 7 επανδρωμένα οχήματα, 2 υδροφόρες του δήμου 'Αργους - Μυκηνών και ένα αεροσκάφος (Πετζετέλ) που περιπολούσε στην Αργολίδα, ελέγχθηκε γρήγορα και κατασβέστηκε. Από τη φωτιά κάηκαν περίπου 15 στρέμματα ξερά χόρτα και απειλήθηκαν στάνες με πρόβατα. (Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi)

Συναγερμός σήμανε στην Περιφέρειας Αττικής, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης στα αιγοπρόβατα, σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.

Το κρούσμα πανώλης που εμφανίστηκε και στην Αττική, έκανε τον Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Εσωτερικών, να θέσουν σε εφαρμογή αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν ξεκινήσει ήδη τους αυστηρούς ελέγχους με σκοπό να σταματήσει η πιθανή διασπορά.

Νωρίτερα σήμερα (30.07.2024) έγινε σύσκεψη για να αναλυθεί η κατάσταση και να αναβαθμιστούν τα μέτρα προστασίας.

Τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στο γρήγορο εντοπισμό των κρουσμάτων, στην άμεση θανάτωση των ζώων που έχουν πανώλη εντός μίας ημέρας και στον έλεγχο με κινητές μονάδες που θα πάρουν στοχευμένα δείγματα.

Για την αμεσότερη επεξεργασία των δειγμάτων, το υπουργείο Ανάπτυξης «επιστράτευσε» επιπλέον 2 εργαστήρια.

Η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώων για αναπαραγωγή και σφαγή σε όλη την Αττική.

Μετά από εντολή του κ. Χαρδαλιά, στην περιοχή βρίσκονται αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας, υπό την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δήμητρα Αγγελάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Κλεάνθη Βαρελά, για να κάνουν ελέγχους και να συνεργαστούν με του κτηνοτρόφους.

Εδώ και αρκετές ημέρες (πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Αττική) το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας Αττικής είχε βάλει σε καραντίνα 2 κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και με την υποψία πως θα εμφανιστούν και άλλα, έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. Η «εμπλεκόμενη» μονάδα έχει μπει σε καραντίνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών της Αττικής, από τους οποίους ζητά να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα.

Για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική Οδηγία και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ τα παράγωγα των αιγοπροβάτων, το γάλα και το κρέας, διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Για την ασφάλεια των καταναλωτών, το γάλα διακινείται κανονικά μετά από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα. Το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

«Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας κατά γράμμα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο ώστε να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται με εξειδικευμένο προσωπικό στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτόν ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version