Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Χαρδαλιάς: Τέλος οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις στην Αττική! video

Χαρδαλιάς

Πρόσθετα μέτρα στο χώρο του θεάματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, 22.09.2020, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από την Πέμπτη, 24.09.2020, αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων, ενώ έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα που θα μας δείχνει τα ισχύοντα μέτρα αναλόγως την περιοχή που βρισκόμαστε.

Δείτε την ανακοίνωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο κ. Χαρδαλιάς σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί lockdown ή τη λήψη επιπλέον μέτρων σημείωσε πως “ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα”, αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν ενώ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και ακόμη περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας που είναι σε “πορτοκαλί” επίπεδο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί, δίνοντας έμφαση σε αυτά που αφορούν στην τηλεργασία στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κάνοντας αναφορά στην σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στην εργασία τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μεταφοράς.

Πολλαπλά τα… καμπανάκια Μαγιορκίνη

Δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ξεκαθάρισε σήμερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ .Υπενθύμισε ότι το πρώτο κύμα είχε ραγδαία εξάπλωση οπότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Click4more: Κορονοϊός: Γέμισαν περιπολικά οι πλατείες – Από τα μεγάφωνα καλούν τους πολίτες να μην συνωστίζονται

Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο».

Ο κ. Μαγιορκίνης, κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Τα στατιστικά που προκαλούν ανησυχία

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και των διασωληνωμένων, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις. Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα. Εξήγησε ότι ο 7ημερος κυλιόμενες μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7 με 10 ημέρες.

«Αυτή η πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται σαφώς επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», τόνισε ο καθηγητής.

Τα νέα μέτρα

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και χθες η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

«Υπάρχει η λογική της αποφυγής των όποιων οριζόντιων μέτρων και εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει η επιδημία με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων , λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοση τους στον περιορισμό της επιδημίας.

Επικαλέστηκε την Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Φάουτσι που είπε ότι οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία. Υπάρχουν προτεραιοποιήσεις που λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.

Click4more: Κορονοϊός: Βρήκαν το αδύναμο σημείο του; Σπουδαία ανακάλυψη που γεννά ελπίδες

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο κλίμακα αποτελούν τα σημεία που η επιδημία ήταν ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο κύμα και επανέρχεται ιδιαίτερα απειλητικά και στο δεύτερο κύμα. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ 2 εκ κρουσμάτων. Για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος που πλήττει πολλές χώρες έχουν αναγγελθεί και ληφθεί περιοριστικά μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της επιδημίας.

Ενα σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η πόλωση που δημιουργεί η παρατεταμένη κόπωση από την πανδημία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα πρέπει όλοι μας να οπλιστούμε με υπομονή και συμπόνια για τους συνανθρώπους μας. Να μην επιτρέψουμε στο φόβο μας να μας παρασύρει σε αντιπαραθέσεις φανατισμό και στιγματισμό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της επιδημίας επιβάλλει ειλικρινή σεβασμό στη διαφορετικότητα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις