Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μέσω συνεντεύξεών του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά FM και Alpha Radio.
Όπως διευκρίνισε, οι ρυθμίσεις θα αποφασιστούν αφού πρώτα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι ενώ το κόστος τους θα καλυφθεί από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών των λογαριασμών της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιες κινήσεις που δεν έχει μετρήσει, διότι μπορεί να κατρακυλήσει πάλι προς τα κάτω, παρασύροντας όλο το ενεργειακό σύστημα και όλη την οικονομία. Αν υιοθετήσουμε αυτή την ώρα απερίσκεπτα μέτρα, θα φτάσουμε από το “ωσαννά” των πρώτων ημερών στο “σταύρωσον αυτόν” σε λίγο καιρό».
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ έχει το 70% της αγοράς, ενώ το 30% το έχουν ιδιώτες, εναλλακτικοί πάροχοι και προσέθεσε: «Επομένως, τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο αφού σταθμιστεί η κατάσταση, γιατί αλλάζει κάθε μέρα. Αυτό που υπήρχε από πλευράς πληρωμών πριν από 15 ημέρες είναι διαφορετικό σήμερα και μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό σε 10 ημέρες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Μελετάμε την κατάσταση και με τη ΔΕΗ και με τους εναλλακτικούς παρόχους. Οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αναληφθούν μέσω της ίδιας της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών, εκτός βέβαια και αν το επιθυμούν οι ίδιες. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλες οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Τα όποια μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, όχι από τη ΔΕΗ».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που περιλαμβάνει και τα ελληνικά ομόλογα στο νέο πρόγραμμα που εξήγγειλε, σημείωσε ότι είναι σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων του Eurogroup για αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία και υπογράμμισε:
«Είναι προφανώς θετική για την οικονομία και δεν νομίζω ότι είναι μόνον θέμα αλληλεγγύης. Επειδή η ΕΚΤ είναι πιο αυστηρή συνήθως από ότι το Eurogroup, το πράγμα έχει να κάνει με την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχει να κάνει και την προσπάθεια όλης της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες και το μήνυμα που εκπέμπει ότι είναι μία σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Αυτό να μην το υποτιμούμε. Εμείς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια αλλά δεν είναι κάτι που να αποτελεί πανάκεια, όπως προς το παρόν δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση όλων των δυσμενών συνεπειών στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τους εργαζομένους, στην καθημερινότητά μας».