Ελλάδα

Χημειοθεραπείες στο σπίτι από τις αρχές του 2024 και εφαρμογή στο κινητό για τα φάρμακα τον Νοέμβριο

Νέα εποχή στη σχέση του πολίτη με τα φάρμακα φιλοδοξεί να φέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 4.10.23 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τη μία μεριά, η νομοθετική ρύθμιση για την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, ανοίγει τον δρόμο για την χορήγηση των χημειοθεραπειών στο οικείο περιβάλλον του ασθενούς.

Κι από την άλλη, η ψήφιση του άρθρου για την δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων, αναμένεται να οδηγήσει σε εφαρμογή στο κινητό, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται που και πώς μπορούν να βρουν το φάρμακό τους.

Εάν αυτό παραμένει σε έλλειψη, θα πληροφορούνται από την ίδια εφαρμογή ποιο είναι το εναλλακτικό του γενόσημο.

Η εφαρμογή αυτή, αναμένεται να ενεργοποιηθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

“Γύρω στις 15 Νοεμβρίου ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει να βρει ένα φάρμακο, που του συνταγογράφησε ο γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο εναλλακτικό υπάρχει”, ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα με τη δημιουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμας για τα φάρμακα σε έλλειψη, υπάρχει και ειδική επιτροπή, η οποία θα διασυνδέσει μέσω αυτού του ψηφιακού μηχανισμού όλους τους κρίκους που αποτελούν την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, δηλαδή, το Υπουργείο Υγείας, με τον ΕΟΦ, τους φαρμακαποθηκάριους, τις φαρμακοβιομηχανίες και τα φαρμακεία, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν που βρίσκεται και που είναι διαθέσιμο για τον κάθε πολίτη ακόμη και το τελευταίο φάρμακο στη χώρα.

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι σε χρόνιους πάσχοντες

Η ψήφιση της διάταξης για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στο σπίτι των ασθενών με καρκίνο και χρόνιες νόσους, δεν συμβάλει μόνο στο να μπει ένα τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους.

Ουσιαστικά “ξεκλειδώνει” το πρόγραμμα “Οίκοθεν”, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία με τη συμμετοχή 100 ασθενών από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”.

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» διευκολύνει τους ασθενείς να λαμβάνουν τις χημειοθεραπείες τους με τη βοήθεια ειδικευμένων επιστημόνων υγείας στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού τους, με λιγότερες αναμονές και ταλαιπωρία τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φροντιστές τους.

Παράλληλα αναμένεται να συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την καλύτερη διαχείριση πόρων.

Η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, είτε με εταιρεία ταχυμεταφοράς (κούριερ) είτε μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων, αφορά περίπου 120.000 ασθενείς, και όχι μόνο όσους πάσχουν από κακοήθεις νεοπλασίες. Αναμένεται να επεκταθεί και σε όσους ασθενείς υποφέρουν από άλλες χρόνιες νόσους, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι: Επέκταση σε όλα τα Ογκολογικά Νοσοκομεία, αλλά και σε άλλες ασθένειες

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου συμβάλλει ώστε το πρόγραμμα “Οίκοθεν” να επεκταθεί, όχι μόνο σε όλα τα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και σε άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως εξήγησε αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

“Στο πρόγραμμα «Οίκοθεν», αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ογκολογικοί ασθενείς. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι η σύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», η δωρεά που έκανε η Μαριάννα Λάτση στο ελληνικό δημόσιο στον «Άγιο Σάββα», κάνει χιλιάδες χημειοθεραπείες ετησίως και η αντίστοιχη Μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το «Μεταξά» του Πειραιά, το οποίο επίσης είναι ένα θηριώδες ογκολογικό νοσοκομείο, και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε. Θα προχωρήσουμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα αποστέλλουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Το δεύτερο πρόγραμμα Hospital@Home, θα παρέχει νοσηλεία στο σπίτι και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά ή αποφρακτικά νοσήματα, από νευρολογικές παθήσεις (νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια κλπ), κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια κ.α..

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) θα μπορούν να διανέμονται κατ’ οίκον από τις αρχές του 2024.

Πώς θα λειτουργήσει και ποια είναι τα οφέλη

Το πρόγραμμα “Οίκοθεν” έχει κόστος που αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη για το προσωπικό, αλλά και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την υποστήριξη της νοσηλείας των ασθενών στο οικείο περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά όχι για τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς και τη μεταφορά και χορήγηση φαρμάκων στο σπίτι.

Έχει αποδειχθεί από μελέτη του Υπουργείου Υγείας, πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση νοσοκομειακών χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.

Το τελευταίο επιστρέφει ως όφελος στον ίδιο τον ασθενή, καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ως εκ τούτου δεν θα περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσει τη θεραπεία του.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το ασανσέρ του Ερυθρού Σταυρού φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουση - «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας
Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γύρω από την πτώση ασανσέρ του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που σημειώθηκε χτες (09.01.2025), όπου 4 άνθρωποι...
Ερυθρός Σταυρός: Το ασανσέρ φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουσή – «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας