Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πρωτοφανής χιονοθύελλα που πλήττει αυτές τις μέρες τις ΗΠΑ, αναμένονται και στην Ελλάδα, όπως είπε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών, Κώστας Συνολάκης.
Ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε πως οι τεράστιες διαφορές στις θερμοκρασίες (περίπου 70°C ), που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ – που πλήττεται από την ιστορική χιονοθύελλα – και την Ευρώπη είναι ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλίματος.
«Αυτό το οποίο βλέπουμε και θα έχουμε και στην Ελλάδα, είναι ότι θα έχουμε ακραίους καύσωνες, θα έχουμε ακραίες πλημμύρες και η έντασή τους και η συχνότητά τους θα αυξηθεί. Αυτό το ξέρουμε. Το ζητούμενο είναι πόσο θα είναι αυτή η ένταση, πόσο θα αυξηθεί. Θα έχουμε μια πολική βόμβα με τον ίδιο τρόπο που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ίσως όχι, αλλά ότι θα έχουμε ακραία φαινόμενα και ότι η έντασή τους θα είναι μεγαλύτερη και η συχνότητά τους θα είναι πιο συχνή, αυτό σίγουρα θα το έχουμε. Σαν κοινωνία και το κράτος αλλά και εμείς οι ίδιοι, δηλαδή όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό. Τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ, θα γίνονται πιο συχνά και θα είναι πιο ακραία» τόνισε ο κ. Συνολάκης.
«Όσο έχουμε σχετικά ήπιες μεταβολές χειμώνα-καλοκαίρι, δεν έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα, αυτό είναι κάτι το οποίο και στα μετεωρολογικά μοντέλα είναι διαχειρίσιμο. Όταν αρχίζουμε και βλέπουμε αυτές τις πολύ ακραίες αλλαγές, μας βάζει σε σκέψεις ότι αυτό που βλέπουμε είναι αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, τότε θα είναι πάρα πολύ αργά, δηλαδή αν αυτά τα πράγματα που βλέπουμε δεν μας είναι φοβερά δυνατά καμπανάκια για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας πως όλα όσα συμβαίνουν με τις ακραίες πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τις υψηλές θερμοκρασίες σε Ευρώπη και Ελλάδα, είναι συμβατές με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για την κλιματική κρίση.
Η όλη κουβέντα για την κλιματική αλλαγή ουσιαστικά έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του 90, αν και για σχεδόν δύο αιώνες ήταν γνωστό ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα φτιάχνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ότι αυτό θα οδηγούσε κάποια στιγμή σε αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, ανέφερε ο κ. Συνολάκης.
Ωστόσο, όπως είπε, κανένας δεν περίμενε ότι η ανθρωπότητα θα εισέπραττε τις επιπτώσεις τόσο γρήγορα.
«Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα έχουμε άσχημες συνέπειες»
«Κοιτάζοντας μπροστά για το έτος 2050 για το έτος 2100, υπάρχουν διάφορα μοντέλα που λένε ότι θα έχουμε πιο ήπιες συνέπειες, άλλα μοντέλα τα οποία λένε ότι θα έχουμε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Αυτό που εισπράττουμε τώρα είναι συμβατό με τα μοντέλα που δείχνουν ότι θα έχουμε πιο άσχημες συνέπειες. Το κακό είναι ότι ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Δηλαδή χοντρικά μέχρι το 2040 θα αρχίσει πραγματικά η διαφοροποίηση. Τότε θα ξέρουμε αν είναι πάρα πολύ αργά ή αν έχουμε κάποια ελπίδα σαν ανθρωπότητα» τόνισε.
Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άλλαξε τα ευρωπαϊκά σχέδια για απολιγνιτοποίηση και μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την ώρα που η κλιματική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Συνολάκης, επισήμανε πως πράγματι οι πόλεμοι είναι από τα γεγονότα που ακριβώς μπορεί να κάνουν πολύ χειρότερη την κατάσταση και αποτελούν παράγοντα που δεν μπαίνουν στα μοντέλα.
«Στον πόλεμο στην Ουκρανία, σαν άνθρωποι στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε έλεγχο, αλλά έχουμε έλεγχο στην καθημερινότητά μας όσον αφορά στη σπατάλη που κάνουμε και στον καταναλωτισμό μας και κυρίως στη μεγάλη σπατάλη η οποία γίνεται σε τρόφιμα. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι από 10 έως 30% της μείωσης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μόνο με πραγματική μείωση της σπατάλης που γίνεται στα τρόφιμα και τη μείωση της υπερκατανάλωσης, η οποία γίνεται και ειδικά αυτές σε αυτή την εποχή που είναι που είναι οι γιορτές» επισήμανε ο κ. Συνολάκης.