Site icon NewsIT

Χλιδάτη ζωή, ταξίδια και πανάκριβα αυτοκίνητα – Στο εδώλιο 51 κατηγορούμενοι για απάτες με λεία σχεδόν 2 εκατ. ευρώ

04.09.2024 | 12:44
Χλιδάτη ζωή, ταξίδια και πανάκριβα αυτοκίνητα – Στο εδώλιο 51 κατηγορούμενοι για απάτες με λεία σχεδόν 2 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ -ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται σήμερα (Τετάρτη 4/9) 51 άτομα που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εξαπατούσε ιδιώτες και επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το συνολικό ποσό της λείας τους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του 1.964.865,53 ευρώ!

Όπως προκύπτει μέσα από το 560 σελίδων παραπεμπτικό βούλευμα, πρόκειται για τους «μετρ» των απατών, αφού η δράση και τα μέλη της οργάνωσης εξαπλώνονταν σε όλη την Ελλάδα, μέσω ενός πολυδαίδαλου δικτύου συμμετεχόντων με ιεραρχία και διακριτούς ρόλους. Το «κέντρο δράσης» τους είχε στηθεί στο Ζευγολατειό και τα Εξαμίλια Κορινθίας, στους συνοικισμούς Ρομά της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι τη δυσκολία προσέγγισης της Αστυνομίας. Τα πλοκάμια τους έφτασαν μέχρι τη βόρεια Ελλάδα, εντοπίζοντας τα υποψήφια θύματά τους, μέσα από εκατοντάδες καθημερινά τηλέφωνα σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, εταιρείες και επιχειρήσεις.

Πως δρούσαν

Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι ο τρόπος δράσης τους, καθώς φέρονται να παράκαμπταν με εξαιρετική δεξιοτεχνία τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών καταφέρνοντας να αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων και στη συνέχεια να τους… αδειάζουν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι «τηλεφωνητές» της οργάνωσης καλούσαν σε επιχειρήσεις «επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ικανότητα, ετυμολογία και εφευρετικότητα», με το πρόσχημα ότι θέλουν να εξοφλήσουν χρέος από κάποια οικονομική συναλλαγή που εκκρεμούσε ή ότι ήθελαν να προκαταβάλουν χρηματικό ποσό από μελλοντική συνεργασία.

Τα θύματά τους φέρονται να τα «ψάρευαν» ακόμη και από αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων, όπου τηλεφωνούσαν παριστάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές ή από ξενοδοχεία στα οποία καλούσαν λέγοντας ότι ήθελαν να κάνουν κράτηση δωματίου. Ακόμη και η επικαιρότητα ήταν «πηγή έμπνευσης» για τους φερόμενους απατεώνες, αφού σε πολλές περιπτώσεις το πρόσχημα ήταν η καταβολή του επιδόματος power pass.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους, τους έστελναν μήνυμα με υπερσύνδεσμο (link) και τους καλούσαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (όνομα χρήστη και κωδικούς). Έτσι αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό του θύματος, τον οποίο μέσα σε λίγα λεπτά άφηναν κυριολεκτικά άδειο.

Ήταν τέτοια η «τελειότητα» της δράσης τους, αφού είχαν προβλέψει να αποφύγουν κάθε τρόπο που θα τους οδηγούσε στη δαγκάνα των Αρχών, αναφέρει μεταξύ άλλων η εισαγγελική πρόταση. Για να μη γίνουν αντιληπτοί χρησιμοποιούσαν δεκάδες λογαριασμούς «κατώτερων μελών» της οργάνωσης, τα οποία στρατολογούσαν. Τοξικοεξαρτώμενοι, άστεγοι ή άτομα σε δυσχερή οικονομική θέση έμπαιναν στο στόχαστρό των ηγετικών μελών για να τους παραχωρήσουν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, έναντι ευτελούς αμοιβής. Σε αυτούς μετέφεραν τα χρήματα που αποσπούσαν από τους επιχειρηματίες και στη συνέχεια τους έδιναν εντολή να «σηκώσουν» άμεσα τα χρήματα από κάποιο ΑΤΜ. Μάλιστα, για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του ορίου ανάληψης, οι αναλήψεις χρημάτων γίνονταν και μέσω Opap Play, όπου δεν εφαρμόζεται όριο στο ποσό της ανάληψης.

Χλιδάτη ζωή

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, κανένα από τα ανώτερα μέλη της οργάνωσης δεν εργαζόταν, ωστόσο απολάμβανε μια πολυτελή και γεμάτη χλιδή ζωή. Πανάκριβα αυτοκίνητα, ποσοστά σε επιχειρήσεις, γεύματα σε πανάκριβα εστιατόρια και ταξίδια αναψυχής – τα οποία μάλιστα αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αποτελούσαν την καθημερινότητα των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Όλα αυτά την ώρα που τα θύματά τους έβλεπαν τα χρήματά τους να έχουν «κάνει φτερά» μέσα σε δευτερόλεπτα.

Για την αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης, που οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις, οι Αρχές χρειάστηκε να κάνουν εκτεταμμένη έρευνα συνδυάζοντας καταγγελίες για απάτη σε όλη την Ελλάδα, με το έργο τους να δυσχεραίνεται τόσο από τα τηλέφωνα «φαντάσματα» που φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, όσο και από τον κώδικα επικοινωνίας που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους, αφού συνεννοούνταν κυρίως μιλώντας τη γλώσσα των Ρομά.

Η νομική άποψη

«Όσον αφορά τους εντολείς μου η συμμετοχή τους στο κατηγορητήριο είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Είναι βέβαιη η αθώωσή τους και θα αποδειχθεί ότι έγινε λανθασμένη ταυτοποίηση ατόμων», λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μπαρκαγιάννης, συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version