Site icon NewsIT
07:39 | 20.06.23

Χολοστεάτωμα: 16χρονη Ελληνίδα ξαναβρήκε το «χαμόγελό» της σε Νοσοκομείο του Μιλάνου

Χολοστεάτωμα: 16χρονη Ελληνίδα ξαναβρήκε το «χαμόγελό» της σε Νοσοκομείο του Μιλάνου
Newsit Newsroom

Ιταλοί γιατροί θεράπευσαν 16χρονη Ελληνίδα από χολοστεάτωμα, ένα σοβαρό πρόβλημα στο αυτί, το οποίο της είχε προκαλέσει παράλυση του προσώπου.

Η 16χρονη Ελένη -που ζει με την οικογένειά της σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας- εκτός από την αγωνία για την έκβαση της υγείας της είχε υποστεί και bullying για το πρόβλημα στο αυτί και στην ακοή της, αλλά και για το ανέκφραστο πρόσωπο της.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσε να χαμογελάσει. Μία σπάνια πάθηση του αυτιού, που ονομάζεται χολοστεάτωμα, είχε “παγώσει” το χαμόγελό της και ταυτόχρονα είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην ακοή της.

Χάρη στην φιλάνθρωπη παρέμβαση ενός Έλληνα επιχειρηματία που κάλυψε όλα τα έξοδα -όμως επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του- αλλά και την τόλμη των γιατρών του Νοσοκομείου San Gerardo του Πανεπιστήμιου Mπικόκα του Μιλάνου η Ελένη κατάφερε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα να ανακτήσει τη λειτουργία των μυών του προσώπου της και να δει να βελτιώνεται, τόσο η ακοή της όσο και τα άλλα παθολογικά προβλήματα (π.χ. ίλιγγος), τα οποία συνοδεύουν το διεισδυτικό χολοστεάτωμα.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον Έλληνα γιατρό που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας της Ελένης. Τον Καθηγητή Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας και Διευθυντή του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου Νευροεπιστημών, Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Mπικόκα του Μιλάνου, Αντώνιο Ντακανάλη.

Ο γιατρός με την ομάδα του υποστήριξαν ψυχολογικά την νεαρή ασθενή και την οικογένειά της.

“Το πρόσωπο της είχε γίνει παντελώς ανέκφραστο και είχε “παγώσει”, όπως άλλωστε και ο ευάλωτος ψυχικός κόσμος της νεαρής. Η οικογένεια ήταν ιδιαιτέρως αγχωμένη και ταλαιπωρημένη από την πολύχρονη περιπέτεια. Ζουν στην ελληνική επαρχία και η διαδρομή από το κέντρο υγείας του χωριού τους στο νοσοκομείο της περιφέρειας και από εκεί στην Αθήνα και τελικά στην Βόρεια Ιταλία ήταν επίπονη και οικονομικά απαιτητική. Ευτυχώς, ένας Έλληνα επιχειρηματίας κάλυψε όλα τα έξοδα. Τέτοιες πράξεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ελπίς!”, αναφέρει ο γιατρός.

Η μαθήτρια υπέφερε από το πρόβλημα στο αυτί της, για πολλά χρόνια.

Το χολοστεάτωμα είναι μία επιδερμοειδής κύστη που διογκώνεται πίσω από το τύμπανο, στο μέσο αυτί και στη μαστοειδή απόφυση και προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός ή/και λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Οδηγεί δε σε μια χρόνια, δύσοσμη έκκριση και όσο περισσότερο παραμένει στο αφτί, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει στις ευαίσθητες δομές του, αφού αυξάνεται λόγω της συνεχούς συσσώρευσης νεκρών κυττάρων, σύμφωνα με τον επιστήμονα:

“Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έβλαψε τα ευαίσθητα οστά του μέσου ωτός της κοπέλας, επηρεάζοντας σημαντικά την ακοή, την ισορροπία και τη λειτουργία των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα να έχει συνεχείς ιλίγγους. Λόγω της παράλυσης το μυών, μάλιστα, έχασε το χαμόγελο της και το πρόσωπο της έγινε ανέκφραστο σαν “παγωμένο προσωπείο”. Επίσης τα νεκρά κύτταρα που είχαν συσσωρευτεί στο αυτί, οδήγησαν σε εγκεφαλικό απόστημα που έπρεπε επίσης να αντιμετωπιστεί”, τονίζει ο κ. Ντακανάλης και συνεχίζει:

“Η εντύπωση που μας έδωσε, ωστόσο, στην πρώτη επαφή ήταν ότι μαζί με το “παγωμένο” της πρόσωπο είχαν παγώσει και τα συναισθήματα της. Μας έφερε στο νου το παραμύθι της ωραίας κοιμωμένης”, λέει ο γιατρός.

Συνεργασία πολλών γιατρών και ειδικοτήτων

Το Νοσοκομείο San Gerardo του Πανεπιστήμιου Mπικόκα του Μιλάνου, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας και υψηλής χειρουργικής εξειδίκευσης στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων, των διεισδυτικών παθολογιών του αυτιού.

Με τη μεσολάβηση του έλληνα επιχειρηματία, η 16χρονη κοπέλα βρέθηκε στα έμπειρα χέρια των Ιταλών γιατρών, που δέχθηκαν να αναλάβουν την πολύπλοκη και πρωτοφανών διαστάσεων χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του χολοστεατώματος, το οποίο είχε επιδεινωθεί λόγω των προαναφερόμενων επιπλοκών.

Η εξαιρετικά εξειδικευμένη μικροχειρουργική επέμβαση διήρκεσε 11 ώρες και πραγματοποιήθηκε από τους Δρ. Guglielmo Romano και Δρ Francesca Galluzzi της σύνθετης δομής ωτορινολαρυγγολογίας και νευροχειρουργικής, υπό τη διεύθυνση του Werner Garavello, καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Mπικόκα του Μιλάνου.

Χάρη στην άψογη συνεργασία των ΩΡΛ και νευροχειρουργών και με τη βοήθεια συστημάτων νευρολογικής παρακολούθησης που ήταν απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντιμετωπίστηκε το σπάνιο πρόβλημα της νεαρής Ελληνίδας.

“Χάρη στους γιατρούς του Νοσοκομείου του Πανεπιστήμιου Mπικόκα του Μιλάνου, η νεαρή συμπατριώτισσα μας, ξαναβρήκε κυριολεκτικά το χαμόγελο της. Και εμείς κοντά της. Κατέστη δυνατή η πλήρης αφαίρεση της παθολογίας και η διατήρηση της ακεραιότητας του προσωπικού νεύρου”, δηλώνει ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας που βρίσκεται δίπλα της και τη στηρίζει.

Η «παγωμένη» πριγκίπισσα χαμογελάει ξανά

H νεαρή δεν παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 7 ημέρες νοσηλείας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στα μέσα της εβδομάδας.

Ο Καθηγητής κ. Ντακανάλης δεν αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά της κοπέλας γιατί, όπως λέει, πρέπει να αφεθεί ήσυχη ώστε να επανέλθει ψυχικά και σωματικά.

“Η διατήρηση του προσωπικού νεύρου επέτρεψε ήδη μια αρχική αποκατάσταση της κινητικότητας του προσώπου, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. H υποστήριξη μας σε ότι χρειαστεί είναι δεδομένη, έτσι ώστε να επιστέψει στην Ελλάδα με χαμόγελο και πάνω από όλα αισιοδοξία. Η “παγωμένη πριγκίπισσα” χαμογελάει ξανά και αυτό θα θυμόμαστε για πάντα από αυτήν την περιπέτεια. Εγώ απλά λέω φωναχτά «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν», καταλήγει ο γιατρός.

*Ο Αντώνιος Κ. Ντακανάλης (Antonios Dakanalis), είναι καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο «Μπικόκα» του Μιλάνου. Το 2023 κατατάχθηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της ψυχικής υγείας. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας και διευθύνει το Διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημών, Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας για διατροφικές διαταραχές.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version